Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special
https://www.ziarulmetropolis.ro/gopo-2015-eugenia-bosanceanu-trofeul-pentru-intreaga-activitate-ion-truica-premiu-special/

Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti -Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2. În cadrul Galei, actriţa Eugenia Bosânceanu va fi omagiată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, iar un Premiu Special va fi acordat regizorului de animaţie Ion Truică.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special / Actriţa Eugenia Bosânceanu a ]mplinit anul acesta vârsta de 90 de ani! Născută în anul 1925 la Rădăuți-Prut, a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952 (secția Actorie, clasa Aura Buzescu).

Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ți trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” – actrița are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema,

Obeliscul, de Ion Truica

Obeliscul, de Ion Truica

seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaje de voce.

Ion Truică,

considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animație, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm,  s-a născut în 1935 la Caracal.

De asemenea grafician și scenograf, Truică este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al UNITER.

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), acesta are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran.

Cel mai recent film al lui Ion Truică, Obeliscul (2014), pe un scenariu co-scris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza, a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, unde a obţinut și Premiul de Excelență în 2008.

Foto: Gopo 2015, Eugenia Bosânceanu – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.