Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special
https://www.ziarulmetropolis.ro/gopo-2015-eugenia-bosanceanu-trofeul-pentru-intreaga-activitate-ion-truica-premiu-special/

Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti -Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2. În cadrul Galei, actriţa Eugenia Bosânceanu va fi omagiată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, iar un Premiu Special va fi acordat regizorului de animaţie Ion Truică.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Gopo 2015: Eugenia Bosânceanu – trofeul pentru întreaga activitate, Ion Truică – premiu special / Actriţa Eugenia Bosânceanu a ]mplinit anul acesta vârsta de 90 de ani! Născută în anul 1925 la Rădăuți-Prut, a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952 (secția Actorie, clasa Aura Buzescu).

Specializată cu precădere în roluri secundare – conform propriilor spuse, „nu-ți trebuie mai mult de o replică pentru a face un rol mare” – actrița are în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema,

Obeliscul, de Ion Truica

Obeliscul, de Ion Truica

seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaje de voce.

Ion Truică,

considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animație, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm,  s-a născut în 1935 la Caracal.

De asemenea grafician și scenograf, Truică este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al UNITER.

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), acesta are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran.

Cel mai recent film al lui Ion Truică, Obeliscul (2014), pe un scenariu co-scris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza, a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, unde a obţinut și Premiul de Excelență în 2008.

Foto: Gopo 2015, Eugenia Bosânceanu – cinemagia

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.