Grădina de Vară ”Farul” din Mangalia se redeschide după 10 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/gradina-de-vara-farul-din-mangalia-se-redeschide-dupa-10-ani/

Vineri, 17 august, la lăsatul serii*, se va redeschide public, după 10 ani de la ultimul eveniment, Grădina de vară ”Farul” din Mangalia. Cu acest prilej, Asociaţia One World Romania organizează o proiecţie specială a documentarului ”Chipuri, locuri”, unul din titlurile nominalizate la Oscar anul acesta.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2018

”Chipuri, locuri” este un film despre oameni și istoriile lor, despre cum pereții spun povești și imaginile prind viață. Și nu în ultimul rând, despre colaborarea dintre o regizoare de 90 de ani, și un fotograf de trei ori mai tânăr.

Miza acestui eveniment este de a repune în circuit grădina de vară, un spațiu aflat în inima orașului și care, deși nu a fost folosit în ultimii ani, s-a conservat foarte bine, având un real potențial de a găzdui evenimente similare.

Pe parcursul verii, programul educațional One World Romania la Școală organizează o serie de proiecții de filme documentare în spații neconvenționale, de la curți ale prietenilor și colaboratorilor la spații nefolosite din orașe mici, mari și mijlocii, pentru a atrage atenția asupra nevoii de spații culturale, dar și pentru a deschide discuții în jurul unor subiecte de actualitate.

Filmele selectate vorbesc, din diferite perspective, despre schimbările care se întâmplă în lume și despre cele pe care ni le dorim: Schimbări ale orașelor, clădirilor, structurilor sociale, ale oamenilor și ideilor.

Grădina de Vară

CHIPURI, LOCURI
Agnes Varda, JR | Franța | 2017 | 89 min

Da, acesta este un film despre chipuri și locuri. Dar mai ales despre un al treilea lucru, nemenționat în titlu: timp. Agnès Varda, regizoarea iconică a Noului Val francez, a decis să facă ultimul ei film, la aproape 90 de ani, împreună cu un tânăr artist vizual, deja celebrul JR.
Acest cuplu neașteptat se pornește la drum în căutarea unui rost. Ce găsesc sunt fragmente din fața mai veche a Franței: muncitori, femei puternice, ce a mai rămas din Jean-Luc Godard – bucăți dintr-un puzzle vizual pe care cei doi le redau lumii în formule vizuale suprinzătoare, încărcate de emoție și substanță, pline de o mândrie și demnitate care intră în conflict direct cu naționalismul și populismul găunos care bântuie tacit în afara fiecărui cadru.

*Grădina va fi deschisă începând cu ora 19:00. Proiecția de film începe la ora 20:30.
INTRAREA LIBERĂ

Foto: Grădina de Vară – facebook

15
/09
/23

Actorul american Armand Assante a fost prezent ca invitat special la ediția din acest an a Buzău International Arts Festival (BIAF), eveniment dedicat artei în toate formele sale, incluzând filmul, teatrul, arta plastică, fotografia, arta stradală etc.

11
/09
/23

Din ce în ce mai curajoase în abordarea stilurilor de animație, ancorate în realitatea zilelor noastre sau desprinse dintr-o lume a fanteziei, cele 15 filme incluse în Competiția Românească la cea de-a 18-a ediție Animest conturează o imagine optimistă asupra viitorului animației autohtone.

11
/09
/23

Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine, în perioada 20-24 septembrie, cu o selecție de filme, majoritatea în premieră națională, ce vor fi proiectate în mai multe spații din București: Sala Luceafărul, Cinema Elvire Popesco, Expirat, Control Club și Grădina cu Filme.

11
/09
/23

Cea de-a 14-a ediție a Nopții Albe ale Filmului Românesc va aduce în seara de 15 septembrie în sălile de cinema din București un număr record de filme în avanpremieră, dar și cele mai îndrăgite producții românești ale anului.