Grand Prix Nova se va desfășura exclusiv online
https://www.ziarulmetropolis.ro/grand-prix-nova-se-va-desfasura-exclusiv-online/

Programat iniţial pentru mijlocul lunii iunie la Bucureşti, Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova”, ediţia a-VIII-a, se va desfăşura exclusiv online, în perioada 1 – 30 iunie, cu câteva modificări importante în regulamentul concursului.

Un articol de Liliana Matei|16 aprilie 2020

Starea de urgență impusă de pandemia cu care se confruntă omenirea și, drept urmare, izolarea generală la domiciliu, au provocat închiderea sau anularea ediției 2020 a numeroase festivaluri prestigioase din întreaga lume. Festivalului „Grand Prix Nova” a ales să se desfășoare în acest an în formula online. „Credem că este important să putem oferi atât publicului, cât și comunității profesioniștilor continuitatea vieții profesionale și să păstrăm tradiția întâlnirii, chiar și virtuale, cu și despre spectacolul sonor. Radio România a decis să nu suspende ediția din acest an a festivalului Grand Prix Nova și să se adapteze, astfel, noilor provocări ale lumii contemporane”, se arată într-un comunicat de presă.

Festivalul concurs de producţii radiofonice din întreaga lume Grand Prix Nova consolidează cu fiecare nouă ediție statutul Radio România de reper pentru profesioniştii radio aflaţi într-o permanentă explorare a mijloacelor specifice. Festivalul susține și recompensează inovația în spectacolul sonor și își păstrează structura cu trei secțiuni competitive, consacrate la edițiile anterioare: teatru radiofonic, spectacol sonor binaural şi teatru radiofonic scurt. Adaptarea la formatul online a festivalului duce la schimbarea calendarului și a modului de desfășurare a comunicării între participanți și juriu, după cum urmează:

Perioada de înscriere a producțiilor concurente se prelungește până la data de 15 mai 2020, iar comunicarea rezultatelor preselecţiei va avea loc la data de 31 mai 2020. În perioada 1 – 24 iunie 2020, producțiile selecționate se vor afla pe site-urile Teatrului Național Radiofonic www.eteatru.ro și www.grandprixnova.ro la dispoziția participanților a juriului și a tuturor iubitorilor de teatru radiofonic. Obișnuitele discuții în plen cu participanții și juriul, de la finalul fiecărei zile de audiție, vor fi concentrate la încheierea perioadei de audiție individuale online cu patru zile de dezbateri prin video-conferință cu juriul și participanții, separat pentru fiecare categorie în parte (25-28 iunie). În 29 iunie juriul va decide câștigătorii, iar ultima zi a festivalului e dedicată anunțării online a palmaresului.

12
/02
/14

Romanul „Dragoste” de Isabel Allende va fi lansat joi, 13 februarie, de la ora 19.00, chiar înainte de Valentine’s Day. Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de Allende, ]n timp ce companiamentul muzical va fi asigurat de Maxim Belciug la chitară clasică.

12
/02
/14

În februarie, Opera Comică pentru Copii vă provoacă la... dans! Dacă zilele de luni şi de marţi sunt dedicate spectacolului de balet „Don Quijote”, serile de vineri revin unui alt balet care s-a bucurat de un mare succes de public: „Minuniţă şi vrăjitoarea”, o poveste inspirată de un basm popular românesc.

12
/02
/14

Mega-producţia Teatrului Național din Sibiu „Faust“ va fi reluată pe scena de la Hala Balanţa. Spectacolul regizat de Silviu Purcărete se află în cea de-a șaptea stagiune de la premiera din 19 septembrie 2007. Prima reprezentație din acest an va avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 19:00.

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.

11
/02
/14

"E o căldură aici de îngheaţă apa/Să vezi cum e în teatru", a fost una dintre replicile care s-au auzit luni, în faţa Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. Aproximativ 100 de persoane au asistat la "Mazl Tov... and justice for all" - eveniment organizat pentru susţinerea instituţiei culturale - alături de actori, ignorând frigul, şi bucurându-se din plin de spectacol.

11
/02
/14

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele "Bright Eyes", "Stand Up and Cheer" şi "Curly Top".

11
/02
/14

Vineri, 14 februarie, de la ora 12,00, TVR2 prezintă ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc. “Putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri”, declară soprana Mariana Nicolesco, creatoarea celor două evenimente.

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

Știu bine „Pescărușul”, aș putea să recit, noaptea, din el, dacă ar sta cineva să mă asculte. Nu stă nimeni. N-am mai văzut însă un asemenea spectacol. Antoaneta Cojocaru nu a regizat un Cehov, i-a dat o viață nouă, poate nu cea mai bună, dar nouă, și viață, oricum!