Grand Prix Nova se va desfășura exclusiv online
https://www.ziarulmetropolis.ro/grand-prix-nova-se-va-desfasura-exclusiv-online/

Programat iniţial pentru mijlocul lunii iunie la Bucureşti, Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova”, ediţia a-VIII-a, se va desfăşura exclusiv online, în perioada 1 – 30 iunie, cu câteva modificări importante în regulamentul concursului.

Un articol de Liliana Matei|16 aprilie 2020

Starea de urgență impusă de pandemia cu care se confruntă omenirea și, drept urmare, izolarea generală la domiciliu, au provocat închiderea sau anularea ediției 2020 a numeroase festivaluri prestigioase din întreaga lume. Festivalului „Grand Prix Nova” a ales să se desfășoare în acest an în formula online. „Credem că este important să putem oferi atât publicului, cât și comunității profesioniștilor continuitatea vieții profesionale și să păstrăm tradiția întâlnirii, chiar și virtuale, cu și despre spectacolul sonor. Radio România a decis să nu suspende ediția din acest an a festivalului Grand Prix Nova și să se adapteze, astfel, noilor provocări ale lumii contemporane”, se arată într-un comunicat de presă.

Festivalul concurs de producţii radiofonice din întreaga lume Grand Prix Nova consolidează cu fiecare nouă ediție statutul Radio România de reper pentru profesioniştii radio aflaţi într-o permanentă explorare a mijloacelor specifice. Festivalul susține și recompensează inovația în spectacolul sonor și își păstrează structura cu trei secțiuni competitive, consacrate la edițiile anterioare: teatru radiofonic, spectacol sonor binaural şi teatru radiofonic scurt. Adaptarea la formatul online a festivalului duce la schimbarea calendarului și a modului de desfășurare a comunicării între participanți și juriu, după cum urmează:

Perioada de înscriere a producțiilor concurente se prelungește până la data de 15 mai 2020, iar comunicarea rezultatelor preselecţiei va avea loc la data de 31 mai 2020. În perioada 1 – 24 iunie 2020, producțiile selecționate se vor afla pe site-urile Teatrului Național Radiofonic www.eteatru.ro și www.grandprixnova.ro la dispoziția participanților a juriului și a tuturor iubitorilor de teatru radiofonic. Obișnuitele discuții în plen cu participanții și juriul, de la finalul fiecărei zile de audiție, vor fi concentrate la încheierea perioadei de audiție individuale online cu patru zile de dezbateri prin video-conferință cu juriul și participanții, separat pentru fiecare categorie în parte (25-28 iunie). În 29 iunie juriul va decide câștigătorii, iar ultima zi a festivalului e dedicată anunțării online a palmaresului.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.