Grigore Leşe şi Parvathy Baul, întâlnire între culturi, într-un loc de poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-si-parvathy-baul-intalnire-intre-culturi-intr-un-loc-de-poveste/

În duminica Rusaliilor, pe 19 iunie, sunteţi invitaţi la o întâlnire de suflet, în satul natal al maestrului Grigore Leşe, un loc de poveste din inima Maramureşului.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2016

Vom avea ocazia de a fi părtaşi la dialogul muzical sincer şi emoţionant dintre doi oameni şi artişti de excepţie, care, deşi vin de pe continente diferite, vorbesc o limbă comună, ce transcende graniţele culturale. Parvathy Baul şi Grigore Leşe s-au întâlnit pentru prima dată în 2015, la Bucureşti. Experimentul muzical realizat împreună – „În căutarea Omului din inimă” – a dezvăluit o puternică apropiere sufletească între cei doi artişti şi o completare reciprocă extraordinară din punct de vedere muzical, ce au pus bazele colaborării actuale.

Parvathy este recunoscută ca o reprezentantă de seamă a Baulilor, tradiție străveche din India, inclusă de UNESCO în lista de capodopere ale patrimoniului oral și intangibil aparținând umanității. Cântecele Baul sunt creații care împletesc expresia muzicală cu spiritualitatea şi au fost practicate de mii de ani în regiunea Bengal.

Baulii se află într-o căutare permanentă a înțelegerii sensului profund al vieții. Reprezentațiile lor sunt investigații interioare și oportunități de transformare de sine, atât pentru artiști, cât și pentru public.

Parvathy cântă și dansează acompaniindu-se pe alocuri cu instrumente specifice precum Duggie, Ektara și Nupurm, toate acestea fiind folosite simultan. Timp de 20 de ani, a călătorit pentru a întâlni maeștri ai acestei tradiţii. A primit iniţiere şi s-a perfecţionat în tradiţia Baul sub îndrumarea strictă a maeştrilor Shri Sanatan Das Baul și Shri Shasanko Goshai. De asemenea, s-a perfecționat în diverse arte precum pictura, grafica, teatrul, dansul, arta povestirii prin intermediul desenelor pictate.

Începând din anul 2000, ea a susţinut reprezentații în toată India precum și în cadrul unor mari festivaluri de muzică din Europa, SUA, Marea Britanie, Elveția, Japonia, Maroc, Singapore, Malaezia, Cuba, Uruguay, Australia, Canada etc.

* Accesul la eveniment este liber.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.