Grigore Leşe şi Parvathy Baul, întâlnire între culturi, într-un loc de poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-si-parvathy-baul-intalnire-intre-culturi-intr-un-loc-de-poveste/

În duminica Rusaliilor, pe 19 iunie, sunteţi invitaţi la o întâlnire de suflet, în satul natal al maestrului Grigore Leşe, un loc de poveste din inima Maramureşului.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2016

Vom avea ocazia de a fi părtaşi la dialogul muzical sincer şi emoţionant dintre doi oameni şi artişti de excepţie, care, deşi vin de pe continente diferite, vorbesc o limbă comună, ce transcende graniţele culturale. Parvathy Baul şi Grigore Leşe s-au întâlnit pentru prima dată în 2015, la Bucureşti. Experimentul muzical realizat împreună – „În căutarea Omului din inimă” – a dezvăluit o puternică apropiere sufletească între cei doi artişti şi o completare reciprocă extraordinară din punct de vedere muzical, ce au pus bazele colaborării actuale.

Parvathy este recunoscută ca o reprezentantă de seamă a Baulilor, tradiție străveche din India, inclusă de UNESCO în lista de capodopere ale patrimoniului oral și intangibil aparținând umanității. Cântecele Baul sunt creații care împletesc expresia muzicală cu spiritualitatea şi au fost practicate de mii de ani în regiunea Bengal.

Baulii se află într-o căutare permanentă a înțelegerii sensului profund al vieții. Reprezentațiile lor sunt investigații interioare și oportunități de transformare de sine, atât pentru artiști, cât și pentru public.

Parvathy cântă și dansează acompaniindu-se pe alocuri cu instrumente specifice precum Duggie, Ektara și Nupurm, toate acestea fiind folosite simultan. Timp de 20 de ani, a călătorit pentru a întâlni maeștri ai acestei tradiţii. A primit iniţiere şi s-a perfecţionat în tradiţia Baul sub îndrumarea strictă a maeştrilor Shri Sanatan Das Baul și Shri Shasanko Goshai. De asemenea, s-a perfecționat în diverse arte precum pictura, grafica, teatrul, dansul, arta povestirii prin intermediul desenelor pictate.

Începând din anul 2000, ea a susţinut reprezentații în toată India precum și în cadrul unor mari festivaluri de muzică din Europa, SUA, Marea Britanie, Elveția, Japonia, Maroc, Singapore, Malaezia, Cuba, Uruguay, Australia, Canada etc.

* Accesul la eveniment este liber.

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.

28
/03
/22

Marţi, 5 aprilie, la ora 19:00, la Palatul Suţu, compozitorul și muzicologul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferinţă intitulată „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM.

17
/03
/22

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 și Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

15
/03
/22

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influențat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost așezat de celebrul dirijor și pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalți doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.