Grigore Leşe şi Parvathy Baul, întâlnire între culturi, într-un loc de poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-si-parvathy-baul-intalnire-intre-culturi-intr-un-loc-de-poveste/

În duminica Rusaliilor, pe 19 iunie, sunteţi invitaţi la o întâlnire de suflet, în satul natal al maestrului Grigore Leşe, un loc de poveste din inima Maramureşului.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2016

Vom avea ocazia de a fi părtaşi la dialogul muzical sincer şi emoţionant dintre doi oameni şi artişti de excepţie, care, deşi vin de pe continente diferite, vorbesc o limbă comună, ce transcende graniţele culturale. Parvathy Baul şi Grigore Leşe s-au întâlnit pentru prima dată în 2015, la Bucureşti. Experimentul muzical realizat împreună – „În căutarea Omului din inimă” – a dezvăluit o puternică apropiere sufletească între cei doi artişti şi o completare reciprocă extraordinară din punct de vedere muzical, ce au pus bazele colaborării actuale.

Parvathy este recunoscută ca o reprezentantă de seamă a Baulilor, tradiție străveche din India, inclusă de UNESCO în lista de capodopere ale patrimoniului oral și intangibil aparținând umanității. Cântecele Baul sunt creații care împletesc expresia muzicală cu spiritualitatea şi au fost practicate de mii de ani în regiunea Bengal.

Baulii se află într-o căutare permanentă a înțelegerii sensului profund al vieții. Reprezentațiile lor sunt investigații interioare și oportunități de transformare de sine, atât pentru artiști, cât și pentru public.

Parvathy cântă și dansează acompaniindu-se pe alocuri cu instrumente specifice precum Duggie, Ektara și Nupurm, toate acestea fiind folosite simultan. Timp de 20 de ani, a călătorit pentru a întâlni maeștri ai acestei tradiţii. A primit iniţiere şi s-a perfecţionat în tradiţia Baul sub îndrumarea strictă a maeştrilor Shri Sanatan Das Baul și Shri Shasanko Goshai. De asemenea, s-a perfecționat în diverse arte precum pictura, grafica, teatrul, dansul, arta povestirii prin intermediul desenelor pictate.

Începând din anul 2000, ea a susţinut reprezentații în toată India precum și în cadrul unor mari festivaluri de muzică din Europa, SUA, Marea Britanie, Elveția, Japonia, Maroc, Singapore, Malaezia, Cuba, Uruguay, Australia, Canada etc.

* Accesul la eveniment este liber.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.