”Hai să (re)descoperim Rusia împreună” – Zilele Culturii Ruse, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/haideti-sa-redescoperim-rusia-impreuna-zilele-culturii-ruse-la-bucuresti/

În luna noiembrie a acestui an, la Bucureşti va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediţie. Sub moto-ul ”Haideţi să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

Cu acest prilej, Centrul Rus a pregătit două spectacole de teatru, create de Pavel Tihomirov – actor, regizor la Casa Centrală a Actorului A. A. Iablocikina.

Deschiderea Zilelor Culturii Ruse 2015 va avea loc marți, 3 noiembrie, ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, cu spectacolul de teatru rus ”Câteva zile din viața domnișoarei Liuba Otradina” („Vinovați fără vină”; Prologul) de clasicul dramaturgiei ruse din secolul al XIX, A.N. Ostrovski.

Spectacolele vor fi in limba rusa cu subtitrare in romana.

Cel de-al doilea spectacol va avea loc pe 4 noiembrie tot la la Teatrul de pe Liscani din București – „File dintr-un caiet ars” Zilele Culturii Ruse(schițe dramatice despre Serghei Esenin și femeile sale).

De asemenea, va avea loc un master-class pe temele lui Anton Cehov, „Livada cu vișini”, voce scenică cu actorul și profesorul Academiei de teatru din Sankt-Petersburg, Dmitri Coșmin.

Vor venii artiști renumiți din cadrul Teatrului Academic de artă din Moscova Maxim Gorki, care este condus de directorul artistic, Artistă a poporului a URSS T. V. Doronina.

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc si el la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa.

Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta expoziție este rodul unei colaborări fructuoase dintre muzeul rus şi român, începute in 2013.

Vizitatorii pot găsi obiecte dăruite la nunta în Nordul Rusiei.  Intrarea este pe baza de bilet.

Vernisajul Expoziției de pictură a artiștilor plastici ruși la Centrul Rus de Știința si cultura, va avea loc pe 10 noiembrie, la 18.00, la București, Bulevardul Lascăr Catargiu, nr.50, în sălile de expoziție ale Centrului.

Iar pe 11 si 12 noiembrie, de  la ora 17.00, are loc un atelier de pictură ca profesori din Federaţia Rusă.

Vor fi expuse peste 80 de tablouri de pictori ruşi, renumiți artiști plastici, la fel ca şi tablourile elevilor lor – copii din familii defavorizate, dar talentate. Intrarea este liberă.

Festivalul de Film Rus se va lansa tradițional la cinema Studio, Bd. Magheru nr. 29, București, prin proiecția celui mai recent film al lui Nikita Mihalkov – ”Insolația”, nominalizat pentru premiul Oscar, și ca omagiu jubileului de 70 de ani a regizorului, pe 19 noiembrie, la ora 19.00.

Festivalurile de film rus, care se bucură de un mare interes al publicului bucureștean, se țin deja de câțiva ani buni, de altfel făcând parte din Zilele culturii ruse în România.

În programul Festivalului producţii recente, filme pentru copii, desene animate si filmul documentar despre ruşi-lipoveni. Întrarea e pe baza de bilet.

Foto: Zilele Culturii Ruse – facebook.com/ZileleCulturiiRuseOficial?ref=hl

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.