Harry Belafonte şi Hayao Miyazaki, Oscaruri onorifice
https://www.ziarulmetropolis.ro/harry-belafonte-si-hayao-miyazaki-oscaruri-onorifice/

Actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O’Hara au fost recompensaţi sâmbătă seară cu câte un Oscar onorific (Governors Awards) de către Academia de film americană.

Un articol de Petre Ivan|9 noiembrie 2014

Harry Belafonte şi Hayao Miyazaki, Oscaruri onorifice / Aceste trofee onorifice au fost înmânate în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hollywood, sâmbătă seară.

În cadrul discursului său de acceptare a acestui trofeu Oscar onorific, Harry Belafonte le-a solicitat artiştilor şi celor care lucrează în industria divertismentului să îşi folosească influenţa pentru a prezenta o mai bună faţă a umanităţii.

Trofee Oscar onorifice au primit în cadrul aceluiaşi eveniment şi alţi trei artişti şi creatori prolifici care au influenţat în mod profund industria de la Hollywood: actriţa irlandeză Maureen O’Hara, în vârstă de 94 de ani, cineastul japonez Hayao Miyazaki, în vârstă de 73 de ani, şi scenaristul francez Jean-Claude Carriere, în vârstă de 83 de ani.

Governors Awards sunt statuete Oscar decernate anual de către The Academy of Motion Picture Arts and Sciences – organizatorul galei Oscar – acelor persoane din lumea filmului care au avut o contribuţie considerabilă la dezvoltarea industriei cinematografice, prin intermediul activităţilor lor.

Actorul Harry Belafonte, în vârstă de 87 de ani, a primit Jean Hersholt Humanitarian Award pentru activităţile sale caritabile, inclusiv cele din domeniul educaţiei şi cele pentru combaterea foametei.

Academia de film americană a arătat că prin filmele sale, între care se numără „Carmen Jones” şi „Odds Against Tomorrow”, Harry Belafonte a încercat, de asemenea, să prezinte problemele rasiale.

Harry Belafonte, originar din cartierul newyorkez Harlem, este cunoscut drept „King of Calypso”, devenind cunoscut ca unul dintre liderii curentului muzical folk cu influenţe caraibiene din Statele Unite, în anii 1950.

Artistul se alătură astfel unei companii selecte de vedete care au câştigat aşa-numitul „EGOT”: premiile Emmy, Grammy, Oscar şi Tony.

Harry Belafonte

Harry Belafonte

Pe de altă parte, regizorul japonez Hayao Miyazaki, în vârstă de 73 de ani, cofondator al studioului Ghibli, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în 2002, cu „Spirited Away (Călătoria lui Chihiro)”, şi a mai fost nominalizat de trei ori la prestigioasele trofee. Pelicula „The Wind Rises” a fost nominalizată anul acesta la premiile Oscar, iar aceasta ar putea fi ultima creaţie a japonezului care a anunţat că intenţionează să se retragă din activitate.

Maureen O’Hara, în vârstă de 94 de ani, este cunoscută pentru rolurile din „Miracolul din strada 34” şi „Sinbad Marinarul”.

Aceasta a fost una dintre actriţele preferate ale regizorului John Ford, jucând în cinci filme ale acestuia, inclusiv în „Omul liniştit” din 1952.

Scenaristul francez Jean-Claude Carriere, în vârstă de 83 de ani, şi-a început cariera ca scriitor înainte de a trece la scenarii de film.

A câştigat un Oscar în 1962 pentru scenariul filmului „Heureux Anniversaire”, pe care l-a scris cu Pierre Etaix. De asemenea, Jean-Claude Carriere a colaborat frecvent cu regizorul spaniol Luis Buñuel.

Printre câştigătorii precedenţi ai unor Oscaruri onorifice se numără şi actorii Elizabeth Taylor, Paul Newman, Eli Wallach, Lauren Bacall, Angelina Jolie, Steve Martin, dar şi regizorul Francis Ford Coppola.

Governors Awards sunt înmânate înaintea premiilor Oscar decernate de Academia de film americană, gală care va închide sezonul trofeelor de la Hollywood, pe 22 februarie 2015. Nominalizările pentru Oscarurile din 2015 vor fi anunţate pe 15 ianuarie.

Foto: Harry Belafonte – cinemagia

18
/02
/15

Filmul francez ,,Grand Central” va avea premiera în România pe 27 februarie. Pasiune, angoasă şi dragoste, în apropierea unei centrale nucleare, cu Léa Seydoux (noua "Bond Girl") şi Tahar Rahim (A Prophet).

18
/02
/15

Actriţa americană Jane Fonda, în vârstă de 77 de ani, a dezvăluit într-un interviu recent că fumează marijuana "din când în când", însă recunoaşte faptul că acel drog îi afectează adeseori judecata.

18
/02
/15

La noul festival de comedie aflat sub egida Anchor Grup, organizat de Plaza România și găzduit de Movieplex, vor putea fi vizionate 80 de scurtmetraje: 26 în competiția oficială, 33 în categoria destinată animațiilor și 21 în concursul consacrat filmelor studențești.

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.

16
/02
/15

Filmul "Eşkiya" (Banditul) în regia lui Yavuz Turgul, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi scenarişti de film din Turcia, va deschide marţi, la Bucureşti, Săptămâna Filmului Turcesc.

16
/02
/15

Filmul "Aferim!", pentru care regizorul Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, va fi lansat pe 6 martie în cinematografele din România.

13
/02
/15

Wish I Was Here / Rolul vieţii mele, comedia regizată de Zach Braff, are premiera în România azi, vineri, 13 februarie. Plasat pe o platformă online destinată strângerii de fonduri prin donaţii, filmul a reuşit să adune în numai trei zile suma de 2 milioane de dolari. După o lună se strânseseră 3,1 milioane $, adică jumătate din bugetul filmului.

13
/02
/15

Actorul spaniol Antonio Banderas a cumpărat drepturile de ecranizare a unui scenariu şi lucrează în prezent la adaptarea acestuia într-un serial TV de ficţiune, pe care intenţionează să îl lanseze în 2016.

12
/02
/15

Cinema Elvira Popescu împreună cu Asociația Macondo le propun cinefililor o seară de film cu un concept inedit în data de 18 februarie, de la ora 19:00.

12
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, a avut premiera mondială ieri în capitala Germaniei. Pelicula a fost primită cu aplauze din partea publicului prezent la Berlinale Palast iar presa internațională a publicat cronici elogioase.