Hedda Gabler – în seria premierelor de la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/hedda-gabler-in-seria-premierelor-de-la-tvr-2/

În seria premierelor teatrale de televiziune, TVR 2 a programat spectacolul în două părţi Hedda Gabler, de Henrik Ibsen, în 4 şi 11 noiembrie, de la ora 20.10.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

În seria premierelor teatrale de televiziune, TVR 2 a programat spectacolul în două părţi Hedda Gabler, de Henrik Ibsen, în 4 şi 11 noiembrie, de la ora 20.10. Acesta poate fi urmărit şi la TVR HD, precum şi online, pe portalul video tvrplus.ro.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Dominic Dembinski, iar din distribuţie fac parte: Ilinca Goia, Adrian Titieni, Rodica Popescu Bitănescu, Ana Ioana Macaria, Demeter Andras, Claudiu Bleonț, Ruxandra  Sireteanu, Nikita Dembinski, Grigoriţa Rogobete, Laura Vieru, Valentin Popescu.

În 5 august 2013, cu ocazia înregistrărilor acestui spectacol, actriţa Rodica Popescu-Bitănescu a aniversat împlinirea a 75 de ani în studiourile Televiziunii Române. Aşa cum a declarat, actriţa a sărbătorit ziua muncind de dimineaţă până noaptea la filmările pentru „Hedda Gabler”.

Actori mari, în spectacolul Hedda Gabler

Piesa „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, unul dintre părinţii teatrului modern european, este considerată de majoritatea criticilor ca fiind reprezentativă pentru dramaturgia secolului al XlX-lea. Personajul Heddei este unul dintre marile roluri dramatice din teatru, un „Hamlet feminin” cu multiple faţete.

Citiţi şi: INTERVIU Ilinca Goia: „Totul se plăteşte în meseria asta“ 

Hedda, fiinţă chinuită şi victimă a societăţii în care trăieşte, poate fi descrisă ca o eroină idealistă dar şi ca un personaj negativ manipulator, o femeie monstruoasă, lipsită de scrupule şi bântuită de fantasme criminale.

Hedda Gabler

Ilinca Goia în spectacolul „Hedda Gabler“

Hedda Gabler este fiica unui general aristocrat, soţia unui universitar mediocru, fosta iubită a rivalului soţului ei. Este o femeie rea, manipulatoare şi vicleană pentru că reflectă toate viciile lumii din jur – invidie, cinism, laşitate.

Măritată cu un om pe care nu îl iubește, Hedda simte că  nimic nu o mulțumește, şi are pretenții exagerate de la toţi cei din jurul ei.

Foto credit: TVR 2, spectacolul Hedda Gabler

06
/06
/17

Într-o zi de 6 iunie se nastea, la Botoşani, istoricul, dramaturgul și academicianul Nicolae Iorga. Se spune că Iorga, în timpul unui voiaj cu trenul de la București la Paris și retur, scria, în legănarea vagonului cu paturi, o carte întreagă, două-trei conferințe și o sumedenie de articole pe deasupra.

05
/06
/17

Dramaturgul Saviana Stănescu, născută în România și stabilită în Statele Unite ale Americii, a fost invitată recent să țină, alături de Matei Vișniec, un workshop de scriere dramatică în cadrul programului POINT New Writing, desfășurat la festCO 2017. Despre întâlnirea sa cu tinerii dramaturgi de la noi, dar și despre cum se scrie teatru azi, în rândurile care urmează...

05
/06
/17

În perioada 18-21 mai 2017 s-a desfăşurat la Sibiu cea de-a 47 ediţie a Sibiu Jazz Festival. 4 zile de concerte în aer liber cu muzică de calitate, expoziţii, jam session în bucătărie şi voie bună.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

Într-o zi de 3 iunei se stingea din viaţă Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX, dar și muzicienii Georges Bizet și Johann Strauss II, scriitorul Duiliu Zamfirescu, cineastul Roberto Rossellini și actorul Anthony Quinn.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

Un spectacol de circ, muzică, foc şi elemente pirotehnice al unei companii franceze va deschide seria spectacolelor de stradă de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Este vorba despre compania franceză de teatru ”Cie Remue Menage”, cea care va da startul spectacolelor outdoor de la cea de-a XXIV-a ediţie a manifestării, cu piesa ”Incursiune în abis”.

02
/06
/17

Prima întâlnire a elitei industriei muzicale europene în România, East European Music Conference, un eveniment organizat de ARTmania cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Sibiu, reunește, în perioada 27-29 iulie, directori ai celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole, specialiști internaționali în securitate, avocați sau experți în sistemul internațional de taxe.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu susține și promovează și în cadrul ediției din acest an unele dintre cele mai importante spectacole de teatru de pe scena românească. Montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc, spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară.