Heli: mafiocraţie, cruzime şi suspans
https://www.ziarulmetropolis.ro/heli-mafiocratie-cruzime-si-suspans/

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante, a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante,  a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit. 

Poliţişti corupţi. Mafie, traficanţi şi victime. Bani murdari. Acestea sunt cuvintele uzuale din vocabularul folosit atunci când vorbim despre Mexic.

Fenomenul infracţional în Mexic este întâlnit frecvent, iar Mexicul se clasează în topul celor mai corupte ţări la nivel mondial. Cele mai răspândite infracţiuni sunt sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, furturile de documente, bani şi alte bunuri. Conflictele de pe teritoriul mexican ne prezintă cifre şocante!

Câmpul de luptă al războiului drogurilor a făcut 70.000 de victime în doar 7 ani. 15 tone de metamfetamine şi alte substanţe chimice utilizate la fabricarea drogurilor au fost descoperite anul trecut  în poesia unei singure grupări.

În asemenea condiţii, localnicii nu mai au încredere atunci când trebuie să apeleze la  ajutorul autorităţilor. Dubiile se instaurează în societatea mexicană prinsă în luptele purtate între cartelurile de droguri. Oamenii tind să creadă că membrii poliţiei au legături puternice cu organizaţiile criminale şi cu traficanţii de droguri.

Aceste probleme cronice influenţează profund cinematografia mexicană actuală. Regizorii contemporani produc filme bazate pe fapte reale, care sunt de-a dreptul şocante. Nu se doreşte introducerea efectelor speciale pentru a cosmetiza. Realitatea nu are nevoie de niciun retuş, ea poate să fie mai zguduitoare decât orice şi asta se întâmplă şi în filmul Heli.

O întâmplare cutremurătoare pentru Heli

Scenele de violenţă şi tortură sunt la superlativ, dar viabile; corupţia instituţionalizată şi seteta de putere îşi fac victime din oamenii vulnerabili.

Este povestea unei familii obişnuite, dintr-un cămin liniştit şi modest din Mexic. Heli locuieşte cu sora, tatăl său şi cu familia sa proaspăt întemeiată. Lucrează într-o fabrică împreună cu tatăl lui. Traiul lor se schimbă radical  atunci când sora lui mai mică, Estela, devine complice la un furt de droguri confiscate de iubitul ei, Beto, de la ofiţerii săi din armată. Din acest punct, viaţa lor devine din ce în ce mai plină de pericole.

Heli

 Amat Escalante – regizorul filmului Heli

Heli se trezeşte dintr-o dată rupt de lângă cei iubiţi, într-o cameră de tortură, alături de Beto. Urmează să treacă prin chinuri neimaginabile. Casa devastată, tatăl său ucis, dispariţia Estelei îl plasează pe Heli în mijlocul unor crude repercursiuni. El apelează la ajutorul autorităţilor locale, dar observă că setea de putere şi corupţia sunt adânc înrădăcinate. În cine să ai încredere într-o lume a „mafiocraţiei” şi cum poţi să te eliberezi de sub jugul ei?

Citiți și: Amat Escalante, regizorul care a şocat Cannes, vine în România

Filmul oferă spectatorului imagini care îl vor bântui zile întregi, iar suspansul se află la cote maxime. Titlul filmului, spune Amat Escalante, este inspirat dintr-un articol despre un băieţel de 10 ani, numit Heli, care a fost implicat în focurile de armă dintre gaşca sa şi poliţie. „Respectiva poveste m-a impresionat enorm, aşa că am folosit numele pentru filmul meu. Mi-a plăcut sonoritatea lui”.

Heli este un film cutremurător, visceral de brutal în sinceritatea sa de a arăta situaţia reală din Mexicul zilelor noastre.

Info:

Din 8 noiembrie, Heli va fi disponibil în cinematografele din România.

Foto credit: Cinemagia, filmul Heli

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.

01
/07
/16

A 89-a ediție a galei premiilor Oscar se va desfășura în 26 februarie 2017 la Los Angeles, a anunțat joi Academia care organizează marea sărbătoare a filmului. Lista completă a nominalizărilor va fi dezvăluită în 24 ianuarie, după un vot deschis între 5 și 13 ianuarie celor circa 6.200 de membri ai Academiei de arte și științe cinematografice.

01
/07
/16

Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.