Herta Muller şi David Lodge, la Festivalul de Literatură Iași (FILIT) / 1 – 5 octombrie.
https://www.ziarulmetropolis.ro/herta-muller-si-david-lodge-la-festivalul-de-literatura-iasi-filit-1-5-octombrie/

Nume mari ale literaturii mondiale au confirmat deja prezenţa la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), care va avea loc anul acesta între 1 şi 5 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2014

Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, David Lodge, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi prozatori ai lumii, considerat un clasic în viaţă al literaturii britanice, Norman Manea şi Mircea Cărtărescu, creditaţi anual în presa internaţională cu mari şanse la Nobel se vor întâlni cu publicul din România la Iaşi, în toamna acestui an, notează Mediafax.

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, va veni la Iaşi anul acesta. În 2013, cu puţin timp înainte de prima ediţie a FILIT, scriitoarea a suferit o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi a anulat toate evenimentele sale până la finalul anului trecut. După ce a fost nominalizată pentru a treia oară, pe 8 octombrie 2009 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”, fiind a douăsprezecea femeie care primește această distincţie.

Scriitorul britanic David Lodge este unul dintre cei mai populari autori străini în România, fiind deopotrivă apreciat de critica literară, dar şi de publicul larg. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât apariţiile sale publice în ultimii ani au fost extrem de puţine în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizită în România. Reputat romancier, dramaturg şi scenarist, David Lodge se numără astăzi printre clasicii în viaţă ai literaturii britanice şi mondiale.

Lista primelor nume pe care FILIT le face publice pentru ediţia de anul acesta:

Scriitori străini:

mircea-cartarescuHerta Müller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în prezent locuieşte în Italia), Romain Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Catalunia-Spania), Edward Hirsch (SUA).

Scriitori români:

Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Vasile Ernu, Radu Aldulescu, Lavinia Branişte, Marta Petreu, George Bălăiţă, Ana Maria Sandu, Ioana Nicolaie, Ion Vianu, Alexandru Vlad, Bogdan Suceavă, Matei Vişniec, Magda Cârneci, Simona Sora, Andrei Ruse.

Traducători:

Marily Le Nir (Franţa), Inger Johansson (Suedia), Lora Nenkovska (Bulgaria).

FILIT este un proiect anual finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi şi realizat prin Muzeul Literaturii Române Iaşi.ei.

Foto cu Herta Muller, Mircea Cărtărescu şi David Lodge – wikipedia, facebook

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?