Hilary Mantel, recompensată cu Costa Book Award pentru cel mai bun roman din 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/hilary-mantel-recompensata-cu-costa-book-award-pentru-cel-mai-bun-roman-din-2012/

Scriitoarea britanică Hilary Mantel a fost recompensată cu prestigiosul premiu literar Costa Book Award pentru cel mai bun roman pe 2012, ce i-a fost acordat pentru volumul „Bring Up The Bodies”, un roman istoric despre viaţa lui Thomas Cromwell, recompensat anul trecut şi cu Booker Prize.   Potrivit Reuters, femeile au fost marile câştigătoare la […]

Un articol de Andrada Văsii|10 ianuarie 2013

Scriitoarea britanică Hilary Mantel a fost recompensată cu prestigiosul premiu literar Costa Book Award pentru cel mai bun roman pe 2012, ce i-a fost acordat pentru volumul „Bring Up The Bodies”, un roman istoric despre viaţa lui Thomas Cromwell, recompensat anul trecut şi cu Booker Prize.

 

Potrivit Reuters, femeile au fost marile câştigătoare la ediţia din acest an a Costa Book Award, întrucât ele s-au impus pentru prima dată în istoria acestui premiu literar la toate cele cinci categorii.

Astfel, romanul scris de Hilary Mantel – prima scriitoare din istorie care a câştigat de două ori Man Booker Prize – s-a impus în acest an în faţa volumelor „The Heart Broke”, de James Meek, şi „Life! Death! Prizes!”, de Stephen May.

„Bring Up The Bodies”, de Hilary Mantel, este cel de-al doilea volum din trilogia ei consacrată lui Thomas Cromwell. Scriitoarea britanică a câştigat Man Booker Prize şi în 2009, cu „Wolf Hall”, primul volum din această trilogie dedicată consilierului regelui Henric al VIII-lea.

Soţii Mary şi Bryan Talbot s-au impus la categoria „cea mai bună biografie”, cu volumul „Dotter of her Father’s Eyes”, o biografie a fiicei scriitorului James Joyce.

Jurnalista şi romanciera Francesca Segal s-a impus la categoria „cel mai bun scriitor debutant” cu volumul „The Innocents”, a cărui acţiune este plasată într-o comunitate evreiască din nord-vestul Londrei.

Poeta scoţiană Kathleen Jamie a câştigat premiul pentru poezie, cu cel mai recent volum al ei, intitulat „The Overhaul”.

Graficiana şi scriitoarea Sally Gardner a triumfat la categoria „cea mai bună carte pentru copii”, graţie volumului „Maggot Moon”.

În 2012, Costa Book Award la categoria „cel mai bun roman” i-a revenit romancierului Andrew Miller pentru volumul „Pure”, recompensat ulterior şi cu Costa Book of the Year Award.

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda. Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.168 euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year – ce va fi anunţat pe 29 ianuarie – este recompensat cu 30.000 de lire sterline (37.000 euro).

Prestigioasele premii Costa Book au fost cunoscute până în 2006 drept premiile Whitbread. Numele distincţiilor, create în 1971, a fost schimbat în 2007, pentru că Societatea Whitbread, activă în domeniul hotelier, a decis să se retragă din poziţia de sponsor. În prezent, premiile sunt sponsorizate de Costa Coffee, o filială a Whitbread.

 

 

Sursa: Mediafax

08
/03
/14

Caravana Docuart face următoarea oprire sâmbătă, 8 martie, la Sibiu. Iubitorii cinematografiei și ai documentarelor în special sunt așteptați la Cinema Astra (P-ța Mică nr. 11). Intrarea este liberă.

08
/03
/14

Coregraful Gigi Căciuleanu pregăteşte o montare inedită a spectacolului „Folia, Shakespeare & Co„, dar şi un turneu naţional şi internaţional fără precedent. La finalul lunii aprilie, o montare a spectacolului „Folia, Shakespeare & Co” va avea avanpremiera la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Gigi Căciuleanu a fost distins cu Premiul pentru Forţarea Limitelor, în cadrul Galei […]

07
/03
/14

Evenimentul „Vezi, vorbeşte, scrie. Experimentează şi dansează.” este organizat de un grup de masteranzi din cadrul Centrului de Exceleţă în Studiul Imaginii (CESI) în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului şi Simona Deaconescu, regizorul şi coregraful spectacolului „Camera 001|Fabrica de Vise”.

07
/03
/14

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secțiuni: Short Matters! și Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediție a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești.

07
/03
/14

Primăria Sectorului 3 organizează, prin Centrul Cultural Casa Artelor o seară specială dedicată zilei internaţionale a femeii. Evenimentul are loc duminică 9 martie, la ora 19,30 la Sala Palatului, unde doamnele şi domnişoarele din sectorul 3 sunt invitate de onoare de Primăria Sectorului 3 la comedia „Scandal la Operă”, în regia lui Petre Bokor, producţie a Teatrului Nottara. Rolul principal este interpretat de cunoscutul actor Mircea Diaconu.

07
/03
/14

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veți putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe martie, de la ora 19.00.

06
/03
/14

Maroc, filmul lui Josef von Sternberg din 1930, vă prilejuieşte întâlnirea cu doi actori de legendă ai Hollywood-ului, Marlene Dietrich şi Gary Cooper. Filmul este difuzat în această seară, de la ora 20.30, pe TVR 2, în cadrul emisiunii Telecinemateca.

06
/03
/14

300: Ascensiunea unui Imperiu, povestit în stilul vizual spectaculos al blockbusterului 300: Eroii de la Termopile, este un nou capitol din epopeea impresionantă, în care acţiunea se desfăşoară pe un nou câmp de luptă - marea. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul ajunge pe marile ecrane din tara incepand cu 7 martie.

06
/03
/14

Premiera spectacolului de operă Don Pasquale (versiune adaptată pentru micii spectatori) este surpriza lunii martie pe scena bucureşteană. Prima reprezentaţie va avea în data de 10 martie (orele 11.00 şi 13.00) şi va fi urmată de spectacole în zilele de luni (17, 24, 31) şi marţi (11, 18, 25) ale lunii martie, de la orele 11.00 şi 13.00.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.