Holocaustul și rezistența antifascistă
https://www.ziarulmetropolis.ro/holocaustul-si-rezistenta-antifascista/

„Viitorul Memoriei: Rezistenţa”, platforma pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media, prezintă primele evenimente ale începutului de an.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2018

Astfel, pe 28 februarie, la Cinema Union (str. Ion Câmpineanu 21), începând cu ora 18.00, vor fi difuzate două filme, dintre care unul va rula în premieră în România. Seara începe la ora 18.00 cu prezentarea peliculei „Prigoana din Basarabia” (56 min.), în regia lui Sergiu Enu. Realizat în 2015, filmul „Prigoana din Basarabia” reuneşte istoriile orale ale supravieţuitorilor romi, care atestă condiţiile de trai ale zecilor de mii de deportaţi. Pelicula prezintă şi alte documente importante, cum ar fi seria unică de fotografii aflate în prezent la Arhiva regională de stat din Odesa.

De la ora 19.00 va rula în premieră în România filmul „Until The Last Step”, (95 min.), în prezenţa regizorului israelian Boris Maftsir, aflat pentru prima dată la Bucureşti. Realizat în 2016, filmul prezintă povestea răzmeriţei care a avut loc în 1942 în ghetoul din Lachva, un mic oraş din Belarus. Este considerată a fi prima acţiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Until the last step” prezintă poveştile de eroism din ghetouri şi istoria unei evadări surprinzătoare, precum şi încercările naziştilor de a muşamaliza masacrul comis atunci asupra populaţiei evreieşti.

Boris Maftsir este regizor de filme documentare. S-a născut la Riga, în Letonia, în fosta Uniune Sovietică. În 1970 a fost arestat de KGB şi condamnat la un an de închisoare pentru activitate zionistă. A emigrat în 1971 în Israel, unde a urmat studii de film şi televiziune la Universitatea din Tel Aviv. De-a lungul carierei a realizat peste 30 de filme şi a fost producător pentru mai mult de 200 de documentare. În 2006 a fost numit director al proiectului Names în cadrul centrului Yad Vashem, proiect care îşi propune să recupereze memoria evreilor ucişi în Holocaustul din fosta URSS. Începând cu 2012, când şi-a încheiat misiunea la Yad Vashem, Boris Maftsir şi-a dedicat întreaga activitate documentării pentru proiectul său personal, „Searching for the Unknown Holocaust.” Călătoreşte în ţările din fostul bloc sovietic – Ucraina, Rusia, Belarus, Moldova şi Ţările Baltice – pentru a cerceta evenimentele care au rămas încă necunoscute publicului larg şi care trebuie să facă parte din memoria colectivă a Holocaustului.

După vizionare, începând cu ora 20.40 va avea loc o dezbatere despre rezistenţa antifascistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la care participă invitatul special al serii, regizorul Boris Maftsir şi istoricii Ion Duminică şi Mihai Burcea.

Cel de-al doilea eveniment va avea loc pe 1 martie, la Cinema Union, începând cu ora 19:00. Este vorba despre proiectarea filmului „Iluziile Mele”, realizat de Olga Ştefan, după care vă invităm la o discuţie cu protagoniştii filmului.

Realizată în 2017 de Olga Ştefan, în colaborare cu Ileana Szasz şi Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4, pelicula „Iluziile Mele” (58 min.) prezintă poveştile personale ale rezidenţilor căminului Moses Rosen din Bucureşti. Aceste istorisiri ne poartă prin spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941, pe la casele în care au trăit protagoniştii filmului, marcând clădirile importante pentru viaţa comunităţii evreieşti bucureştene. Aflăm mai multe despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului şi despre impactul legilor rasiale asupra vieţii de zi cu zi a evreilor. Totodată, cu această ocazie rememorăm elementele identităţii evreieşti aşa cum era înainte de al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul războiului şi în perioada postbelică.

De la ora 20.00 va avea loc o discuţie cu invitaţii speciali de la Căminul Moses Rosen: Iudit Ardeleanu, Iosef Cotnăreanu, Pompiliu Sterian şi Lipa Segal.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.