Ibrahim Maalouf – jazz magnetic, la toamnă, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/ibrahim-maalouf-jazz-magnetic-la-toamna-la-bucuresti/

Revelaţia Ibrahim Maalouf vine în premieră în România în noiembrie. Trompetistul libanez ridică premii şi săli în picioare, cu un stil de jazz aplaudat şi de critici, şi de publicul care nu prea stă jos la spectacolele sale.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2015

Primește premiile „Revelația anului” la Victoire de Jazz și „Cel mai bun artist World Music la French Awards, anul trecut, iar printre numele mari cu care a colaborat se numără și Sting. Ibrahim Maalouf este profesor de improvizație la Conservatorul din Paris.

Deși este recunoscut pentru piesele energice și eclectice din show-urile sale, Ibrahim și-a început cariera cu muzica clasică. Urcă pe scenă de la 9 ani, și este remarcat șase ani mai târziu când interpretează cea mai dificilă piesă pentru trompetă din repertoriul clasic – Concertul Brandeburgic nr. 2 de Bach. Atrage atenția muzicienilor profesioniști și este începutul unei serii de evenimente care îl vor face să renunțe la studiile muzicale pentru a se dedica experimentelor personale.

Cântă în cluburi pariziene de jazz, mereu în căutare de sunete proaspete, și este atras de soundtrack-uri de filme. Coloana sonoră a lui Miles Davis de pe filmul „Ascensor pentru eșafod” reprezintă momentul în care, spune el, realizez că trompeta are alt sunet.
Ibrahim cântă la o trompetă modificată care permite atingerea unor tonuri din muzica tradițională arabă – una din principalele sale surse de inspirație, pe care o combină cu incursiuni în rock, dar și în muzică clasică.

Sesiunile sale de improvizație sunt spectaculos de coerente și limpezi, transformând improvizația în partitura. Influențele sale orientale și felul în care le dezvoltă sunt subiectul unui documentar TV5 Monde în care realizatorii au stat alături de artist timp de câteva luni.

Ibrahim vine la Bucureștie cu cel mai nou proiect al său, Kalthoum- un show dedicat și inspirat de opera divei egiptene Umm Kulthum, cea mai cunoscută voce a lumii arabe.
Artistul a semnat de curând cu prestigioasa Casă de Discuri americană Impulse!Records.

Pe 19 Noiembrie va urca pe scenă alături de Frank Woeste (pian), Rick Margitza (saxofon), Scott Colley (bas) și Clarence Penn (percuție).

Evenimentul este susţinut de Ambasada Libanului în România şi Institutul Francez din Bucureşti şi face parte din seria de concerte Jazz Night Out, prezentate de Twin Arts.

Anul acesta la Jazz Night Out vor mai concerta:

Hiromi:The Trio Project – 30 iunie, Sala Radio
Avishai Cohen Trio- 10, 11 octombrie, Sala Radio
Béla Fleck & Abigail Washburn – 5 noiembrie, Sala Radio
Brad Mehldau Trio – 26 noiembrie, Sala Radio

INFO

Biletele costă 95, 135, 155 de lei în funcţie de categorie şi vor putea fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro şi paginile de Facebook Twin Arts şi Jazz Night Out.

18
/08
/23

7.100 de spectatori la Concertele Corului Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin” dirijate de Anna Ungureanu și Cezar Verlan, alături de actorul Marius Manole, peste 8.000 de participanți la recitalurile Cantus Mundi susținute de copii și formațiile VUNK, Zoli Toth, The Mono Jacks, Lora, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu și Emeric Imre, sunt numai câteva din rezultatele celei de-a doua ediții a Turneului AVE MARIA, co-producție a Corului Madrigal și a Primăriei Constanța.

18
/08
/23

Cea mai mare ediție a Brașov Jazz & Blues Festival a avut loc timp de șase zile, între 10 și 15 august 2023, în șapte locații din oraș și în două localități din proximitatea Brașovului, și a adus iubitorilor de muzică bună, atât localnici, cât și turiști, concerte, jam-sessions, petreceri, ateliere muzicale, târg de viniluri, filme muzicale și documentare biopics la Cinema Astra, proiecții de filme în aer liber și activități pentru copii.

17
/08
/23

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Leontina Văduva vor pregăti 22 de tineri din întreaga lume, care vor participa, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest fel din România, care se va desfăşura pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

14
/08
/23

La împlinirea a 15 ani (pe data de 15 august) de la înființarea Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, proiect creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret a fost pentru a șaptea oară invitată la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume.

11
/08
/23

De la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație: Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate în vinerea, sâmbăta şi duminica, de la 22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.

11
/08
/23

Copilăria și basmul sunt elemente către care ne întoarcem inevitabil, de fiecare dată când simțim nevoia de joc și aventură. Bucium este formația care ne încurajează să aruncăm o privire de ansamblu în imaginația pe care o aveam când eram mici, nelăsând acea stare, pe care adesea o trecem cu vederea în viețile noastre agitate, să dispară. De aceea, în spiritul unei stări de suflet ușoare și a unei dorințe arzătoare de aventură muzicală, seria „Light Sessions” le predă ștafeta celor de la Bucium pe 16 august.