Ibrahim Maalouf – jazz magnetic, la toamnă, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/ibrahim-maalouf-jazz-magnetic-la-toamna-la-bucuresti/

Revelaţia Ibrahim Maalouf vine în premieră în România în noiembrie. Trompetistul libanez ridică premii şi săli în picioare, cu un stil de jazz aplaudat şi de critici, şi de publicul care nu prea stă jos la spectacolele sale.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2015

Primește premiile „Revelația anului” la Victoire de Jazz și „Cel mai bun artist World Music la French Awards, anul trecut, iar printre numele mari cu care a colaborat se numără și Sting. Ibrahim Maalouf este profesor de improvizație la Conservatorul din Paris.

Deși este recunoscut pentru piesele energice și eclectice din show-urile sale, Ibrahim și-a început cariera cu muzica clasică. Urcă pe scenă de la 9 ani, și este remarcat șase ani mai târziu când interpretează cea mai dificilă piesă pentru trompetă din repertoriul clasic – Concertul Brandeburgic nr. 2 de Bach. Atrage atenția muzicienilor profesioniști și este începutul unei serii de evenimente care îl vor face să renunțe la studiile muzicale pentru a se dedica experimentelor personale.

Cântă în cluburi pariziene de jazz, mereu în căutare de sunete proaspete, și este atras de soundtrack-uri de filme. Coloana sonoră a lui Miles Davis de pe filmul „Ascensor pentru eșafod” reprezintă momentul în care, spune el, realizez că trompeta are alt sunet.
Ibrahim cântă la o trompetă modificată care permite atingerea unor tonuri din muzica tradițională arabă – una din principalele sale surse de inspirație, pe care o combină cu incursiuni în rock, dar și în muzică clasică.

Sesiunile sale de improvizație sunt spectaculos de coerente și limpezi, transformând improvizația în partitura. Influențele sale orientale și felul în care le dezvoltă sunt subiectul unui documentar TV5 Monde în care realizatorii au stat alături de artist timp de câteva luni.

Ibrahim vine la Bucureștie cu cel mai nou proiect al său, Kalthoum- un show dedicat și inspirat de opera divei egiptene Umm Kulthum, cea mai cunoscută voce a lumii arabe.
Artistul a semnat de curând cu prestigioasa Casă de Discuri americană Impulse!Records.

Pe 19 Noiembrie va urca pe scenă alături de Frank Woeste (pian), Rick Margitza (saxofon), Scott Colley (bas) și Clarence Penn (percuție).

Evenimentul este susţinut de Ambasada Libanului în România şi Institutul Francez din Bucureşti şi face parte din seria de concerte Jazz Night Out, prezentate de Twin Arts.

Anul acesta la Jazz Night Out vor mai concerta:

Hiromi:The Trio Project – 30 iunie, Sala Radio
Avishai Cohen Trio- 10, 11 octombrie, Sala Radio
Béla Fleck & Abigail Washburn – 5 noiembrie, Sala Radio
Brad Mehldau Trio – 26 noiembrie, Sala Radio

INFO

Biletele costă 95, 135, 155 de lei în funcţie de categorie şi vor putea fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro şi paginile de Facebook Twin Arts şi Jazz Night Out.

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

11
/11
/19

Opera Națională București prezintă joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia lui Ion Caramitru. Decorurile poartă semnătura Mariei Miu, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar lighting design-ul a fost realizat de către Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.

31
/10
/19

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

29
/10
/19

În cadrul Cursurilor de Măiestrie Artistică 2019, cinstind memoria Haricleei Darclée la 80 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, manifestările din acest an au constituit în acelaşi timp o formidabilă pregătire pentru ediţia din 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de remarcabile împliniri.