ICR New York, „împădurit” de instalațiile lui Dumitru Gorzo
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-new-york-impadurit-de-instalatiile-lui-dumitru-gorzo/

Institutul Cultural Român de la New York va găzdui, începând cu 19 noiembrie şi până în 19 ianuarie 2022, în Galeria „Brâncuşi” de la sediu, o amplă expoziţie a lui Dumitru Gorzo intitulată „Pădurea” / „The Forest”, care prezintă şi pune în evidenţă spiritul inovativ şi iconoclast al cunoscutului artist.

Un articol de Liliana Matei|19 noiembrie 2021

Evenimentul marchează prima expoziție personală a lui Dumitru Gorzo la ICR New York, consolidându-i poziția preeminentă în rândul artiștilor români din America de Nord.

Punând în chestiune relația dintre natură și obiect, expoziția ilustrează nevoia irezistibilă a artistului de a umple spaţiul, creând un loc unde oamenii se pierd printre lucrări, iar limitele dintre ființe și artefacte devin neclare. Lucrările, majoritatea realizate în lemn pictat din 2015 până în prezent, sunt dispuse sub forma unei „păduri” de totemuri multicolore și forme atropomorfice stilizate, transformând cu totul spaţiul expoziţional al Institutului. Publicul va putea astfel experimenta, în incintele transfigurate de prezența lucrărilor amplasate pretutindeni, forța hipnotică a acestor forme ingenioase.

„Lucrările din Pădurea sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamănă, în timp ce altele funcționează ca puncte de plecare pentru ceva nou. În asamblu, ca instalație, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cât de familiar, pe atât de surprinzător. Formele sunt brute, haotice și incontrolabile. Au propria lor viață, cumva independente de voința mea. De multe ori încep cu o intenție destul de clară, dar, uneori, au loc modificări în proces. Ar putea fi creșterea lor logică cea care dictează alterările. Alte dăţi, materialul pe care îl folosesc cere o abordare specifică și relaționările cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrările din Pădurea reprezintă ani de muncă și observație, o acumulare care a început în 2015 şi continuă până astăzi”, a spus Dumitru Gorzo.

Dumitru Gorzo s-a născut în 1975 la Ieud, în Maramureş, iar în prezent trăiește și lucrează în București și în cartierul Brooklyn din New York. Este co-fondatorul grupului ROSTOPASCA, unul dintre cei mai influente grupuri de artişti din România ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de mediumuri artistice, lucrările sale variind de la pictură la sculptură, până la reliefuri din lemn tăiate manual, la lucrări pe hârtie şi instalaţii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.

Galeria „Brâncuşi” a ICR New York a fost inaugurată pe 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare și reamenajare a sediului ICR New York, situat în inima Manhattan-ului. Galeria urmărește promovarea artiștilor români și româno-americani, constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei new-yorkeze, de expresie a creativității vizuale românești.

Toate proiectele desfăşurate de către Institutul Cultural Român New York pot fi accesate online, pe Website, pe pagina de Facebook, Instagram sau You Tube.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.