„Ilegitim”, primit cu aplauze la premiera mondială de la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilegitim-primit-cu-aplauze-la-premiera-mondiala-de-la-berlin/

Lungmetrajul independent „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost primit cu aplauze prelungite, la premiera mondială din cadrul celei de-a 66-a ediţii a Berlinalei.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2016

Adrian Sitaru, regizorul filmului Ilegitim, a dezvăluit modul în care pelicula a fost produsă cu un buget mic și felul în care a fost realizat proiectul, pornind de la propunerea de scenariu a Alina Grigore și până la un proces de creație îndelung, care a făcut ca filmările propriu zise cu actori profesioniști sau cu neprofesioniști de la școala de actorie InLight să fie realizate în două săptămâni.

„A fost foarte bine. Nu-mi dau seama. S-a aplaudat la final, ceea ce e bine. Cred în reacția oamenilor. Să vedem ce va scrie critica despre specialitate”, a declarat Sitaru

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului, cu un buget de aproximativ 57.000 de euro, spune povestea unei familii unite la început, formată din patru frați și un tată, mama decedată cu doi ani în urmă.

La aflarea informației că tatăl a turnat în regimul Ceaușescu femei care doreau să facă avort, unul dintre fii își ia părintele la întrebări, în final acesta fiind acuzat de întreaga familie. Tatăl se apără spunând că el crede în viață și este împotriva avortului și, dacă nu ar fi fost, frații gemeni n-ar fi acum în viață și în poziția de a-l acuza.

Tatăl părăsește casa definitiv, familia începe să se destrame, iar problemele de abia acum încep.

„Ilegitim” a fost selectat între cele 44 de producții din cadrul secțiunii necompetiționale Forum, dedicată documentarelor și filmelor experimentale regizate de cineaști tineri, care prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute.

Foto: Berlinale 2016, Ilegitim – cinemagia, berlinale.de

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.