„Ilegitim”, primit cu aplauze la premiera mondială de la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilegitim-primit-cu-aplauze-la-premiera-mondiala-de-la-berlin/

Lungmetrajul independent „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost primit cu aplauze prelungite, la premiera mondială din cadrul celei de-a 66-a ediţii a Berlinalei.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2016

Adrian Sitaru, regizorul filmului Ilegitim, a dezvăluit modul în care pelicula a fost produsă cu un buget mic și felul în care a fost realizat proiectul, pornind de la propunerea de scenariu a Alina Grigore și până la un proces de creație îndelung, care a făcut ca filmările propriu zise cu actori profesioniști sau cu neprofesioniști de la școala de actorie InLight să fie realizate în două săptămâni.

„A fost foarte bine. Nu-mi dau seama. S-a aplaudat la final, ceea ce e bine. Cred în reacția oamenilor. Să vedem ce va scrie critica despre specialitate”, a declarat Sitaru

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului, cu un buget de aproximativ 57.000 de euro, spune povestea unei familii unite la început, formată din patru frați și un tată, mama decedată cu doi ani în urmă.

La aflarea informației că tatăl a turnat în regimul Ceaușescu femei care doreau să facă avort, unul dintre fii își ia părintele la întrebări, în final acesta fiind acuzat de întreaga familie. Tatăl se apără spunând că el crede în viață și este împotriva avortului și, dacă nu ar fi fost, frații gemeni n-ar fi acum în viață și în poziția de a-l acuza.

Tatăl părăsește casa definitiv, familia începe să se destrame, iar problemele de abia acum încep.

„Ilegitim” a fost selectat între cele 44 de producții din cadrul secțiunii necompetiționale Forum, dedicată documentarelor și filmelor experimentale regizate de cineaști tineri, care prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute.

Foto: Berlinale 2016, Ilegitim – cinemagia, berlinale.de

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.