Iluzionistul, de Sylvain Chomet, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/iluzionistul-de-sylvain-chomet-la-tvr-2/

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animaţie Iluzionistul (L’ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în acelaşi an cu un Premiul Cesar.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2016

Iluzionistul” este povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia.

Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Eisenheim o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică în sine.

„Iluzionistul” este cel de-al doilea lungmetraj regizat de Sylvain Chomet, realizatorul filmelor „Tripletele din Belleville/ Les Triplettes de Belleville” (Franţa, 2003) şi „La vieille dame et les pigeons” (Franţa, 1998).

Scenariul filmului „Iluzionistul” este adaptat după ultimul scenariu al regizorului, actorului şi scenaristului francez Jacques Tati (1907 – 1982), o figură-cult a istoriei filmului european, realizatorul celebrelor „Vacanţa domnului Hulot” (1953), „Unchiul meu” (1958) şi „Jour de fête” (1949), filme premiate la Cannes și Veneţia.

Astfel, povestea „Iluzionistului” împrumută umorul, delicateţea şi subtilităţile scenariilor lui Tati, care creează o poveste despre condiţia artistului, neîmplinirile inerente acesteia, dar şi satisfacţiile şi înţelepciunea pe care un artist autentic le poate obţine.

Foto: Iluzionistul – facebook

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.