IMAGINI RARE Regina Maria, filmată în 1934, la Castelul Bran
https://www.ziarulmetropolis.ro/imagini-rare-regina-maria-filmata-in-1934-la-castelul-bran/

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

Un articol de Liliana Matei|29 martie 2015

«Cum reuşeşte Maiestatea Voastră să rămână atât de tânără şi de frumoasă? E un lucru care le interesează pe americance mai mult decât orice!», a întrebat-o un jurnalist american. Am râs cu poftă şi apoi am spus: «Cred că se datorează bunei dispoziţii, bunei digestii şi interesului faţă de semeni», că «nu am niciun secret al frumuseţii» pe care să-l împărtăşesc, dar că sfatul pe care îl dau femeilor care folosesc multe cosmetice e «să-şi spele bine feţele în fiecare seară înainte de culcare»“, scria Regina Maria.

Sursa: Youtube/British Pathe

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.