„Imaginile lui Enescu” – o incursiune în imagini în opera marelui compozitor
https://www.ziarulmetropolis.ro/imaginile-lui-enescu-o-incursiune-in-imagini-in-opera-marelui-compozitor/

Festivalul Internaţional „George Enescu” şi Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte lansează oficial un parteneriat pentru organizarea în premieră a Concursului Naţional de Artă intitulat „Imaginile lui Enescu”.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2019

Competiția face parte din seria programelor asociate Festivalului și va invita studenți, proaspăt absolvenți ai Universităților de Arte din România și artiști consacrați români să exprime în imagini operele lui Enescu.

 „În câteva dintre întâlnirile consemnate de Bernard Gavoty, George Enescu vorbește despre imaginile care l-au inspirat să compună. Amintește, de exemplu, despre pasajele de debut ale „Impresiilor din copilărie”, un adevărat film despre o după-amiază la Liveni. Concursul de artă va sprijini apropierea de compoziții, va contribui cu o nouă citire a ideilor lui Enescu și o reprezentare a acestora. În acest mod, vom menține conversația despre opera și personalitatea lui. De aici a pornit ideea concursului și a unei abordări multi-disciplinare, multi-artistice, dacă vreți”, spune Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”.

Lansarea concursului va avea loc în a doua parte a lunii iunie și va fi anunțată prin deschiderea unei sesiuni de open call la nivel național, în cadrul căreia artiștii vor fi invitați să transpună în lucrări de grafică și pictură una dintre cele șase piese muzicale semnate de marele compozitor român, propuse pentru această ediție de organizatorii Festivalului Internațional „George Enescu”.Imaginile lui Enescu

„Muzicienii vorbesc despre actualitatea operelor lui Enescu, artiștii tineri îl redescoperă și sunt fascinați de construcțiile propuse. Mi se pare o provocare interesantă pentru creativitatea artiștilor transpunerea în limbaj plastic contemporan a operelor lui, un fel de regăsire.  Vrem să încurajăm dialogul între arte, iar personalitatea și opera lui Enescu ne deschid un univers generos”, precizează Mihaela Păun, directorul ExpoArte.

Concursul beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici și al Institutului Cultural Român, iar implementarea proiectului va fi realizată cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Lucrările selectate în concurs vor fi publicate ulterior pe site-ul oficial al Festivalului și vor fi expuse la Biblioteca Națională a României, în perioada 16-22 septembrie, în ultima săptămână a Festivalului.

Premiile la secțiunile grafică și pictură vor consta în bani, promovare la nivel național precum și finanțarea unui program expozițional peste hotare oferite în cadrul concursului.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială. Ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, la sala George Enescu de la Universitatea Națională de Muzică și Teatrul Excelsior. Concertele și recitalurile sunt grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Foto: Imaginile lui Enescu – www.festivalenescu.ro/

 

 

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.