Imnul național, impus în sălile de cinematograf
https://www.ziarulmetropolis.ro/imnul-national-impus-in-salile-de-cinematograf/

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul naţional înaintea fiecărei proiecţii de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel naţional cu privire la ascensiunea naţionalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2016

De asemenea, decizia survine în contextul în care un activist în scaun cu rotile a fost agresat luna trecută în statul vestic Goa pentru că nu s-a ridicat la intonarea imnului național într-un cinematograf.

Instanța a ordonat ca toate persoanele prezente în sălile de cinematograf să se ridice la intonarea imnului, iar drapelul național să fie afișat pe ecran, a declarat avocatul

Abhinav Srivastava, care a depus o petiție cu privire la presupusa utilizare necorespunzătoare a imnului, în numele unei organizații non-guvernamentale.

În timpul intonării imnului, toate ieșirile cinematografelor vor fi închise.

Potrivit AFP, multe cinematografe indiene difuzează deja imnul „Jana Gana Mana”, compus de poetul Rabindranath Tagore la începutul secolului XX, însă până în prezent doar statul Maharashtra, din vestul țării, impunea intonarea acestuia în sălile de cinema.

Foto: Imnul național cinematograf – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.