În 2018 a câștigat Festivalul de Pian de la New York: pianistul Florian Mitrea în concert 100% Beethoven la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-2018-a-castigat-festivalul-de-pian-de-la-new-york-pianistul-florian-mitrea-in-concert-100-beethoven-la-sala-radio/

3 motive pentru care concertul programat vineri, 22 martie (19.00), la Sala Radio este unul de excepţie?

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2019

Un eveniment dedicat 100% ”titanului” BEETHOVEN, pianistul multipremiat internațional FLORIAN MITREA – care în 2018 a câștigat Festivalul Internațional de Pian de la New York, ceea ce a dus la debutul său în celebra sală de concerte Carnegie Hall – și dirijorul LADISLAU HORVATH – concertmaestru al orchestrei italiene Maggio Musicale Fiorentino, sunt ”ingredientele” unei seri muzicale de neratat!

În interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO veți asculta două compoziții semnate de Beethoven: Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră și  Simfonia a V-a (cunoscută și ca Simfonia Destinului).

Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta, în cadrul apreciatei orchestre italiene din Florența: Maggio Musicale Fiorentino. În anul 2006 a fost numit și dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei “I SOLISTI FIORENTINI” (creată de cunoscutul dirijor italian Riccardo MUTI), cu care a susținut numeroase concerte.

Descris de Martha Argerich ca fiind ‘un tânăr pianist extraordinar’, Florian Mitrea este câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League (Londra), și este totodată dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow – 2017, Saint Priest – 2017, Hamamatsu – 2015 și München ARD – 2014.

Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona în 2016. Florian Mitrea a susținut concerte și recitaluri în săli precum: Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields și Steinway Hall – Londra ș.a. Este decorat cu Medalia de Argint de către Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie.

LADISLAU HORVATH

Artist plurivalent : dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, LADISLAU HORVATH reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice

Florian Mitrea

LADISLAU HORVATH

– Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra “GULBENKIAN”- Lisabona ș.a. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu ”Bărbierul din Sevilla”, la Teatrul “Manzoni” din Pistoia.

Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră “MUSICI MUNDI” și  formația“CONSONANZA”, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

FLORIAN MITREA este stabilit în Marea Britanie din 2008. A fost solistul orchestrelor Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel, al Filarmonicii George Enescu din București și al Orchestrei de Cameră Radio. În 2020 va urma debutul solistic cu Royal Scottish National Orchestra la Glasgow și Edinburgh. Discul său de debut ‘Following the river’, premiat ca cel mai apreciat CD al anului 2018 de către ascultătorii Radio România Muzical, a fost descris ca fiind ‘o colecție muzicală cu caracter foarte personal, prezentată elegant și interpretată cu măiestrie’ (The Cross-Eyed Pianist), ‘un pariu al unui pianist despre care vom mai auzi multe’ (Cătălin Sava în revista Republica).

Absolvent al Liceului de Muzică George Enescu, Florian Mitrea a câștigat o bursă de studiu la Academia Regală de Muzică de la Londra, unde a absolvit cu cele mai înalte distincții, și unde este în prezent profesor în cadrul Facultății de Pian. Este invitat în mod regulat să ofere cursuri de măiestrie în Japonia, iar la București a fondat programul pentru tineri pianiști Hoinar, proiect desfășurat de către Centrul Român de Muzică din București.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Florian Mitrea – Hidekazu Kurumiya

Citiţi şi:
19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.