În căutarea tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte, la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-cautarea-tineretii-fara-batranete-si-a-vietii-fara-de-moarte-la-teatrul-ion-creanga/

În vremea veche, când Pământul părea mai aproape de cer, au apărut, din cuvinte, sâmburi de poveşti nemuritoare. Apoi au crescut şi s-au răspândit, s-au schimbat şi s-au răsucit, păstrând în ele sensuri nenumărate. Teatrul Ion Creangă prezintă „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“, o poveste care invită foarte tinerii spectatori, copiii cu vârsta peste 6 ani, să descopere o aventură care a fermecat generaţii.

Un articol de Petre Ivan|26 Noiembrie 2016

Spectacolul este pus în scenă de Victor Ioan Frunză, după un scenariu propriu, care a pornit de la basmul omonim al lui Petre Ispirescu şi de la Făt Frumos din Lacrimă de Mihai Eminescu. Chiar  Dumnezeu (Alexandru Pavel) şi Sfântul Petre (Adrian Nicolae) spun povestea lui Făt-Frumos din Lacrimă (Carol Ionescu), care se naşte, creşte ocrotit de dragostea părinţilor (Cornelia Pavlovici şi Ion Ionuţ Ciocia) şi pleacă în căutarea nemuririi promise. Ajunge să descopere o lume în care Moartea (Dan Clucinschi) păşeşte atent printre cei vii, reuşeşte să-şi învingă fricile, să îi înfrunte pe Mama-Pădurilor (Sorin Miron), pe Gheonoaia (Marcela Andrei) şi Genarul (Alexandru Huţuleac), avându-l alături pe calul său năzdrăvan (George Costin). Îşi întâlneşte dragostea (Ileana Cosânzeana, interpretată de Nicoleta Hâncu), dar o roagă să-l aştepte, pentru ca, într-un loc care are regulile lui, să găsească în sfârşit, viaţa fără de moarte. Aceasta vine însoţită de uitare iar eroul riscă să se piardă pe sine însăşi.

Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte vorbeşte despre ce este uman, despre identitate, despre lumea în care trăim. Prezenţa Alexandrinei Halic şi a lui Păstorel Ionescu, alături de copiii Anton Miron-Presan şi Ştefana Vasilescu, creează un efect filosofic şi poetic – sunt imaginea vârstelor, aşa cum sunt ele, în schimbare, în aşteptare. Universul magic al poveştii este conturat cu ajutorul decorului şi costumelor create de Adriana Grand, iar muzica lui Tibor Cari, interpretată live de o mică orchestră, completează atmosfera de-nceput şi de sfârşit de lume.

Spectacolul are loc sâmbătă, 26 noiembrie, ora 11.00 la Teatrul Excelsior – Str. Academiei, nr. 28. Biletele sunt disponibile prin rețeaua Eventim, online pe www.eventim.ro și la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă (Str. Piața Amzei, nr. 13 – nr. tel. 0767.934.374).

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.teatrulioncreanga.ro.

tfbsvfdm-_-teatrul-ion-creanga-_-foto-adriana-grand-_-3

TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ȘI VIAȚĂ FĂRĂ DE MOARTE

scenariu de Victor Ioan Frunză după basmul omonim al lui Petre Ispirescu

și basmul „Făt Frumos din Lacrimă” de Mihai Eminescu

Distribuția:

(în ordinea apariției)

Sfântul Petre: ADRIAN NICOLAE

Dumnezeu: ALEXANDRU PAVEL

Mama lui Făt-Frumos, împărăteasă: CORNELIA PAVLOVICI

Tatăl lui Făt-Frumos, împărat: ION IONUȚ CIOCEA

Un alchimist: ANDREI HUȚULEAC

Ucenicul Alchimistului: GEORGE COSTIN

Moartea: DAN CLUCINSCHI

Făt-Frumos din Lacrimă (copil): ANTON MIRON-PRESAN

Făt-Frumos din Lacrimă (din trecut): CAROL IONESCU

Trei cai frumoși: ANDREI HUȚULEAC, NICOLETA HÂNCU, SORIN MIRON

Calul lui Făt-Frumos: GEORGE COSTIN

Ileana Cosânzeana (din trecut): NICOLETA HÂNCU

Mama-Pădurilor: SORIN MIRON

Ileana Cosânzeana (copil): ȘTEFANA VASILESCU

Gheonoaia: MARCELA ANDREI

Genarul: ANDREI HUȚULEAC

Calul Genarului: SORIN MIRON

Ileana Cosânzeana (din prezent): ALEXANDRINA HALIC

Făt-Frumos din Lacrimă (din prezent): PĂSTOREL IONESCU

Orchestra: Andreea Csibi (conducerea muzicală & pian),

Marta Claudia Tudor / Tibor Cari (pian), Raul Stănulescu / Aura Burtea (vioară),

Cezara Comșa / Cristina Răducan (flaut), Bogdan Gugu / Bogdan Mavroean (clarinet),

Anca Vartolomei / Alexandra Curcă (violoncel), Iulian Găitan (acordeon).

Dramaturgia: ADRIAN NICOLAE

Muzica: TIBOR CARI

Decorul, costumele și recuzita: ADRIANA GRAND

Direcția de scenă: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Foto: Adriana Grand

17
/10
/19

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

16
/10
/19

„Turandot“ de Puccini continuă să fie unul dintre cele mai mari succese de operă ale regizorului Andrei Şerban. Montat iniţial pentru Los Angeles Olympic Arts Festival, „Turandot“ a avut premiera în 1984 la Royal Opera şi Covent Garden, cu o distribuţie excepţională.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

Page 1 of 83312345...102030...Last »