În concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, Carmina Burana
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-concertul-de-deschidere-a-stagiunii-orchestrei-nationale-radio-carmina-burana/

Carmina Burana – una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile – revine, vineri seară, pe scena Sălii Radio în concertul extraordinar de deschidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta noului dirijor principal al orchestrei, Tiberiu Soare.   Din distribuţia celebrei cantate scenice Carmina Burana de Carl Orff fac parte soprana Irina Iordăchescu, […]

Un articol de |3 octombrie 2012

Carmina Burana – una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile – revine, vineri seară, pe scena Sălii Radio în concertul extraordinar de deschidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta noului dirijor principal al orchestrei, Tiberiu Soare.
 
Din distribuţia celebrei cantate scenice Carmina Burana de Carl Orff fac parte soprana Irina Iordăchescu, tenorul Robert Nagy, baritonul Iordache Basilic, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia şi Corul de Copii Radio, dirijor Voicu Popescu, informează Biroul de presă al SRR, într-un comunicat transmis miercuri.

Invitata specială a serii de deschidere a stagiunii este pianista de talie internaţională Luiza Borac, ca solistă a Concertului în do major pentru pian şi orchestră de Mozart.

Noul dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio este, începând din această stagiune, tânărul Tiberiu Soare, cunoscut deja publicului pentru numeroasele concerte, spectacole de operă şi balet dirijate în întreaga ţară, la Sala Radio şi pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Istoria celebră a cantatei Carmina Burana începe printr-o întâmplare aparent banală: descoperirea, de către compozitorul Carl Orff, într-un catalog de anticariat, a unei lucrări cu texte medievale. Acesta s-a simţit atras de titlu şi, după ce a obţinut volumul, a realizat, pornind de la o selecţie a cântecelor şi versurilor cuprinse în acesta, capodopera vieţii sale.

De la prima sa audiţie (8 iunie 1837, Frankfurt am Main) şi până în prezent, Carmina Burana se bucură de succes.

Conceput în anul 1785, Concertul nr. 21 în do major pentru pian şi orchestră de Mozart a cucerit o imensă popularitate în rândul publicului, datorită mişcării sale lente, care sugerează atmosfera unei perioade deja înclinate spre romantism. Pentru publicul român, lucrarea înseamnă şi una dintre capodoperele interpretative ale marelui pianist Dinu Lipatti.

 

Sursa: Agerpres

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

03
/12
/14

Luni, 8 decembrie (ora 18.30), la Ateneul Român, are loc A Doua Conferință de Crăciun, ,,From Here to Eternity” (De aici spre eternitate), prezentată de Profesorul Joseph Silk, Membru al Royal Society.

03
/12
/14

Continuăm seria dedicată tinerilor artiști cu o extraordinară actriță de teatru și de film, scurt (ați văzut „Vaca finlandeză” a maestrului Gheorghe Preda?) și lungmetraj, voce de desene animate (mama lui Zumzărel de pe Disney Channel, cine credeați că e?), zână ursitoare la petreceri pentru copii, cu o bogată carieră în orașul București.

03
/12
/14

Târgul cadourilor de Crăciun de la Sala Dalles şi-a deschis porţile pentru cea de-a 20-a ediţie, cu brăduţi, globuri de sticlă pictate manual, ornamente din lemn cu modele de peste o sută de ani, ciocolată belgiană, delicatese siciliene, dar şi produse vestimentare şi cosmetice.

02
/12
/14

Pe 3 decembrie 2014 se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Petre Ţuţea. Ziarul Metropolis vă prezintă 23 de citate ale filosofului şi eseistului, publicate în cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“, apărută la Editura Humanitas.

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

02
/12
/14

Da, există o sectă naumiană, al cărei nume ar putea fi scris fie NAUM, fie N(AUM).

02
/12
/14

"De ce alegerea lemnului ars ? Am fost atrasă de textura acestuia, iar folosirea lemnului și reducția la alb și negru au contribuit la esențializarea imaginilor, m-au ajutat să ies dintr-un soi de timiditate plastică, păguboasă pentru orice artist. Povestea poate fi una de mărturisire a sentimentului de alienare și de fragilitate, a omului care se simte în viață ca un jupuit printre mărăcini, fără pielea ca minim scut între sine și lume." - Milena Grigore

01
/12
/14

Anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Teatrul Ion Creangă lansează campania „Teatru în ghetuțe” – o invitație adresată tuturor copiilor, părinților și bunicilor care vor să se alăture echipei de ucenici și spiriduși a Moșului și să îl ajute pe acesta să împartă cadouri și bucurii.