IN MEMORIAM Aimée Iacobescu. Vlaicu Vodă, de Alexandru Davilla, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-aimee-iacobescu-vlaicu-voda-de-alexandru-davilla-la-tvr/

Miercuri, 28 martie, ne luăm rămas bun de la Aimée Iacobescu urmărind „Vlaicu Vodă”, o adaptare după spectacolul Teatrului Naţional Bucureşti

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2018

Aimée Iacobescu s-a născut în 23 iunie 1946, însă a fost înregistrată la starea civilă abia în 1 iulie, la Buzău. A absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, avându-i ca asistenţi pe Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din „Zestrea domniţei Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Vlaicu Vodă

de Alexandru Davilla

În distribuție: George Motoi, Carmen Stănescu, Aimée Iacobescu, Florin Piersic, Matei Gheorghiu, Traian Stănescu, Emil Mureșan, Ștefan Velniciuc, Andrei Ionescu, Eugen Cristea, Iulian Necșulescu, Mihai Niculescu, Emil Liptac, Anatolie Spânu, Gr. Mazecevschi, Gh. Oancea, Constantin Stănescu

Costume: Elena Pătrășcanu – Veakis

Decoruri: Paul Bortnovski, Teodora Dinulescu

Regia artistică: Mihai Berechet

Program de difuzare:

TVR Internațional – miercuri, 28 martie ora 15.00

TVR 3 – miercuri, 28 martie, ora 20.00

TVR Moldova – miercuri, 28 martie ora 22.30

Foto: IN MEMORIAM Aimée Iacobescu – facebook

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.