In memoriam Alexandru Tocilescu, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-alexandru-tocilescu-la-tvr/

In memoriam Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, TVR difuzează luni, pe TVR 2, de la ora 20.10, teleplay-ul „Bani de dus, bani de-ntors”, în cadrul proiectului
GENERAȚIA 7X , care-şi propune să facă o reverenţă în faţa celor care s-au născut în acelaşi an, 1946, şi au scris parte din istoria teatrului universal.

Un articol de Liliana Matei|24 iulie 2016

Alexandru Tocilescu, Kincses Elemér, Coca Bloos, György Spiró sunt doar câțiva dintre creatorii născuți în 1946. Născut pe 27 iulie, la Bucuresti, Alexandru Tocilescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A devenit unul dintre cei mai interesanți autori de spectacole în peisajul teatral din România. A pus în scena, în aceeași măsură, texte clasice și texte contemporane, musical sau operă. A debutat în 1971 cu „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, la Studioul Casandra.

Printre cele mai importante spectacole pe care le-a montat se numără: „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în 1978,

Maria şi copii ei de Osvaldo Dragun, Teatrul Alexandru Davilla, Piteşti, 1978, „Tartuffe” de Moliere, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1982, „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1982, „Hamlet” de William Shakespeare, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1985 „Mireasa mută” după „Femeia mută” de Ben Jonson, Teatrul de Comedie, Bucureşti, 1995, „Poate Eleonora…” de Gellu Naum, Theatrum Mundi, Bucureşti, 1997, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, Teatrul Naţional Bucureşti, 1999, premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, „Amanţii însângeraţi” de Chiamatsu Monzaemon, Teatrul Naţional Bucureşti, 2001

Casa de Producție TVR propune un teleplay IN MEMORIAM Alexandru Tocilescu, la împlinirea a șaptezeci de ani de la nașterea lui: „Bani de dus, bani de-ntors”, scenariul Puși Dinulescu, regia Alexandru Tocilescu. În distribuție: Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Crina Mureșan, Tania Popa, Lucian Iancu, Vlad Ivanov și Marcela Papaiani.

Acțiunea se petrece în zilele noastre, în curtea unui țăran, în satul de vacanță 2 Mai.

„Americanul” Manole își dorește o vacanță nostalgică, o vacanță cu amintiri din  tinerețe. Îi sunt alături Gică și Irina, vechi prieteni, acum căsătoriți.

Banii lui Manole îi înnebunesc pe toți și iscă tot felul de încurcături, în care fiecare personaj iși arată adevărata față și își dezvăluie secretele. Teleplay-ul va fi difuzat pe TVR 2, luni 25.07, ora 20.10 și luni 1.08, ora 1.10, pe TVR 3 sâmbată 30.07, ora 20.00 și duminică 31.07 ora 8.00, iar pe TVR Internațional duminică 31.07, ora 18.00 și luni 1.08, ora 9.00

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

03
/10
/14

În perioada 25 - 29 octombrie 2014, Teatrul Metropolis este invitat să participe cu trei producţii remarcabile la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru: LECŢIA DE VIOLONCEL, TARTUFFE sau IMPOSTORUL şi VOCEA UMANĂ, care se vor juca la sediul Teatrului Metropolis, din strada Mihai Eminescu nr. 89.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?

03
/10
/14

Scriitorul britanic David Lodge s-a întâlnit cu publicul din România miercuri seară, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). David Lodge a vorbit şi despre traducerile cărţilor sale, spunând că el depinde foarte mult de traducătorii din ţările unde se publică volumele sale, întrucât nu cunoaşte limbile în care acestea apar.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

02
/10
/14

”America de peste pogrom”, un nou roman semnat de Cătălin Mihuleac și apărut la Editura Cartea Românească, este disponibil în librăriile din țară și în ediție digitală. Volumul apare după ”Aventurile unui gentelman bolşevic” şi ”Zece povestiri multilateral dezvoltate”, apărute în 2012, respectiv 2010, la aceeași editură.