In Memoriam George Alexandru: Două spectacole ale actorului, astăzi, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-george-alexandru-doua-spectacole-ale-actorului-astazi-la-tvr/

Televiziunea Română îi aduce un ultim omagiu lui George Alexandru, în această seară, prin difuzarea a două spectacole din a căror distribuţie a făcut parte şi George Alexandru: „Scapino”, de Molière, şi „Escu…”, după Tudor Muşatescu.

Un articol de Petre Ivan|4 ianuarie 2016

Casa de Producţie TVR invită telespectatorii să îl vadă pe actorul George Alexandru în producţiile „Scapino”, care va fi difuzată la TVR 2, astăzi, de la ora 20.10, şi „Escu…”, transmisă în aceeaşi zi, la TVR 3, de la ora 20.00.

Scapino„, de Molière,

este o adaptare de Alexandru Dabija, a cărei regie TV este semnată de Domniţa Munteanu, iar scenografia, de Sică Rusescu. Din distribuţia spectacolului fac parte, alături de George Alexandru, Horaţiu Mălăele, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu, Valeriu Preda, Mircea Jida, Victoria Cociaş, Anca Băjenaru şi Camelia Zorlescu.

Escu…” este un spectacol după Tudor Muşatescu,

a cărei regie este semnată de Constantin Dicu şi Robert Cişmigiu. Din distribuţie fac parte şi Ileana Stana Ionescu, Mihai Constantin, Sebastian Papaiani, Marius Florea Vizante, Elvira Deatcu, Luminiţa Erga, Constantin Cojocaru şi Petre Lupu.

Actorul George Alexandru, supranumit Jorjac de către prietenii săi, a murit, vineri, la ora 23.30, din cauza unei infecţii abdominale grave.

Trupul neînsufleţit al actorului a fost depus, astăzi, în foaierul Teatrului Nottara, pe a cărui scenă a jucat în numeroase spectacole. La ora 14.30 a avut loc slujba de înmormântare.

Foto: George Alexandru – facebook

24
/06
/14

În cadrul serialului „Iubiri care au făcut istorie”, Ziarul Metropolis vă prezintă poveștile de dragoste ale Reginei Maria (1875-1938), despre care se spunea că e una dintre cele mai frumoase și mai senzuale femei din Europa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

08
/06
/14

A fost idolul masculin al oricărei femei. Era un amestec de straniu, de gesturi elegante. Avea magnetism, dar şi un dram de mister. Pe scenă, a fost un neuitat Romeo marcat de maladia marilor orgolii, un Hamlet romantic, apoi un Oedipe salvat de intensitatea liniştii tragice. Actorul Adrian Pintea ar fi împlinit anul acesta 60 de ani.

03
/06
/14

În perioada în care a jucat, Nineta Gusti (4/27 noiembrie 1913, Iași - d. 4 iunie 2002, Crevedia) a prins momentul de întâlnire a trei generaţii de actori glorioşi care au scris istoria teatrului românesc prin personajele lor. Succesul n-a vrăjit-o, actoria n-a fost o obsesie, iar retragerea n-a devenit o dramă. A bucurat multă lume cu hazul ei unic.

26
/05
/14

Jean Constantin n-a urmat o şcoală de actorie. Dar, exploatând comicul de situaţie cultivat în şcoala cupletului revuistic, apelând la umorul verbal și la efectele unei dicţii particulare, artistul a avut succes. La 83 de ani, când a murit, avea o popularitate uriaşă, ce-l menţinea pe „creasta valului”.

24
/05
/14

Ultima dorință a lui Constantin I. Nottara a fost ca lumea să nu-l uite. Marele actor a jucat timp de 60 de ani, 800 de roluri, și a trăit într-o casă construită din banii strânși de colegii de la Teatrul Național. Locuința, devenită apoi muzeu memorial, riscă să fie vândută.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.