IN MEMORIAM George Alexandru, în această seară, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-george-alexandru-in-aceasta-seara-pe-tvr-2/

La un an de la moartea lui George Alexandru (1957-2016), Televiziunea Română şi Teatrul Nottara îi aduc un omagiu celui care, între copertele primelor şi ultimelor sale spectacole, a interpretat zeci de roluri în teatru şi film. Astfel, iubitorii teatrului pot vedea în această seară, de la ora 21.20, pe TVR 2, spectacolul IN MEMORIAM George Alexandru.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2017

A trecut un an de când actorul George Alexandru nu mai este cu noi.

George Alexandru (1957-2016) a fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, specializarea actorie. În primul an, i-a avut profesori pe Amza Pellea şi Dan Micu. În următorii ani de studenţie a lucrat sub îndrumarea lui Gelu Colceag şi Ion Cojar.

Debutul pe o scenă profesionistă bucureșteană s-a petrecut în 1982, la Teatrul Foarte Mic, în montarea lui Cristian Hadji-Culea, Nu pot să dorm, de Ion Brad.

Timp de doi ani a fost în trupa Teatrului de Stat V.I. Popa din Bârlad, unde a lucrat la două spectacole semnate de Cristian Nacu (1987). A urmat Teatrul Nottara, unde a jucat începând din anul 1987, până la final vieții sale.

george alexandruPortretul  George Alexandru  a fost realizat  cu mărturiile prietenilor actori şi regizori, şi cu fragmente din arhiva de filme și spectacole în care a fost protagonist.

Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Alexandru Repan, Diana Lupescu, Constantin Dicu, au rememorat perioade de timp în care au fost parteneri de scenă sau au colaborat în proiecte teatrale alături de Jorjac.

IN MEMORIAM George Alexandru – INFO

montajul – Constantin Marciuc

operatori – Mihai Buzura și Cristian Glodeală

producător – Cătălin Mireuţă

realizator – Daniela Ciolan

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Foto:  George Alexandru – tvr.ro

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Enescu s-a încheiat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, prin reprezentaţia uneia dintre orchestrele aflate în top 3 mondial, Royal Concertgebouw, care, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, a interpretat "Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73", de Johannes Brahms, "Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2", de George Enescu, şi "Daphnis şi Chloé" Suita nr. 2, de Maurice Ravel.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

21
/09
/15

Astăzi, Leonard Cohen împlinește optzeci și unu de ani, și asta ar trebui să fie de-ajuns pentru a ne tulbura, dar bineînțeles că nu se va întâmpla întocmai așa, ba chiar dimpotrivă, fiindcă nu e tocmai secolul poeziei, fie ea și cântată lin, cu o voce gravă, cumplită, lin, pe înțelesul tuturor celor care pot, totuși, să înțeleagă ceva din iubire, deci din viață.

21
/09
/15

În una dintre vânătorile mele prin anticariatele orașului am achiziționat o carte pe care o aveam în vizor de mai mult timp: Raport către El Greco. Bucuria viitoarei lecturi mi-a fost umbrită imediat după ce am deschis cartea.

21
/09
/15

„M-am născut atipic şi vreau să-mi păstrez acest statut” spune Horațiu Mălăele, care și-a pus amprenta pe fiecare rol prin care a trecut. „Unde-i revolverul ?” de Görgey Gábor este o satiră politică scrisă în 1966 și care i-a adus actorului, pentru interpretarea personajului K. Müller, premiul UNITER pentru Cel mai Bun Actor în 1998, în montarea de la Teatrul Nottara.

20
/09
/15

Miercuri, 23 septembrie 2015, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld, Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas iubitorii de literatură sunt invitaţi la lansarea volumului ”Să nu plângi” de Lydie Salvayre, roman câştigător al Premiului Goncourt în 2014, una dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestei toamne la Humanitas Fiction.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Cei care îşi doresc să devină critici, manageri, organizatori de evenimente, specialişti PR, secretari literari, consilieri artistici, impresari, producători, cercetători, profesori, jurnalişti TV și radio, mai au o șansă de a deveni studenţi la secţia: Teatrologie – Management cultural, jurnalims teatral (licență 3 ani), conform anunţului făcut de UNATC „I.L. CARAGIALE”.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

19
/09
/15

Între 24-27 septembrie, la Sala Media a Teatrului Național București, IMPRO - Festivalul Naţional de Improvizaţie prezintă spectacole de improvizaţie ce merg, în fiecare seară, de la bine-cunoscut până la absolut incredibil.

18
/09
/15

Și în această toamnă, Timișoara deschide porțile literaturii la cea de a IV-a ediție a festivalului internațional de literatură. Evenimentul, plănuit să aibă loc în perioada 21-23 octombrie în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va prilejui iubitorilor de literatură întâlnirea cu nume importante ale literaturii europene de astăzi.