In Memoriam Lucian Pintilie: Unchiul Vanea, Gala UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-lucian-pintilie-unchiul-vanea-gala-uniter/

Casa de Producţie TVR vă invită să urmariţi prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2019

Casa de Producție TVR vă propune un moment de aducere aminte Lucian Pintilie duminică, 12 mai, la ora 17.00, pe TVR 3 . „Eu sunt Lucian, nene Iancule!” – un film omagiu în amintirea regizorului Lucian Pintilie (9 noiembrie 1933 – 16 mai 2018)

Lucian Pintilie

Realizat cu ocazia zilelor UNATC – dedicate în acest an lui Lucian Pintilie – documentarul prezintă imagini inedite din perioada realizării filmului „De ce trag clopotele, Mitică?”, film realizat în 1980 și interzis apoi vreme de 10 ani.

Puteți vedea mărturii ale câtorva personalităţi care au lucrat cu regizorul Pintilie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Florin Zamfirescu, Florin Mihăilescu, dar şi pe cea a regizorului Horea Lapteş, care a avut şansa de a fi primit de Pintilie să filmeze „facerea” filmului, mărturie unică a modului în care acesta lucra.

Imaginile din making of, prezentate în tandem cu secvenţele din film, creionează puternica personalitate a lui Lucian Pintilie.

Unchiul Vanea

Casa de Producție TVR vă invită să urmariți prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Telespectatorii  intră în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor Rebengiuc), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana Macaria), Marina – dădaca bătrână (Mariana Mihuţ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca Bloos), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu Mălăele), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea Bibiri), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel Scripcaru), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel Mihăilescu), un argat (Demeter András István).

Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea de Moni Ghelerter şi  Radu Teculescu.

Pus în scenă la Teatrul Bulandra –  în anul 2001 – „Unchiul Vanea” a fost printre cele mai longevive şi mai iubite spectacole din teatrul românesc, premiat atât în ţară cât şi în străinătate, jucat numai cu casa închisă. În anul 2014 Televiziunea Română și teatrul Bulandra au recreat o adaptare a spectacolului în studiourile TVR.

Echipa tv:

Organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rușitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu;

Producător: Diana Dumitru;

Producător delegat: Dana Andriescu

Regia TV: Gini Ignat

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 10 mai, ora 00:00

TVR Moldova: sâmbătă, 11 mai, ora 12:00

TVR3: duminică, 12 mai, ora 20:00

*

Gala Premiilor UNITER 2019 are loc în data de 13 mai, cu începere de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca şi va fi transmisă în direct pe TVR1, TVR HD, TVR Internațional, Radio România Cultural și prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro

Foto: Unchiul Vanea – tvr.ro

 

 

04
/02
/14

Deep Purple va urca din nou pe scena bucureşteană, pe 20 februarie, Dulce Pontes, regina contemporană a muzicii fado, îi va încânta pe spectatori pe 9 februarie, iar Ricchi e Poveri, una dintre cele mai cunoscute trupe italiene ale ultimilor 40 de ani, se reîntoarce în România pe 26 februarie - Concertele bucureștene din această lună.

03
/02
/14

“Cinema-Edu” aduce din nou filmele de calitate în programa extra-curriculară a liceenilor. Aflat la cea de-a patra sa ediție, proiectul de educatie cinematografica este dezvoltat de Asociația Culturală Macondo și sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei.

03
/02
/14

CRONICA DE TEATRU Tom si Jerry se joacă „de-a şoarecele şi pisica”. Nu între ei, ci cu oameni. O comedie atât de neagră, încât râsul devine un deliciu interzis. Spectacolul se joacă pe 4 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Metropolis.

03
/02
/14

CRONICA DE TEATRU Inspirați, expirați… și intrați ȋn „Panica.“ Pătrundeți dincolo de ușile ȋnchise, ȋn culisele psihicului masculin, ȋn plină criză existențială. Ce se ȋntȃmplă acolo? Trei bărbați complet diferiți se ȋntȃlnesc pe un teritoriu comun, ȋn momente de răscruce. Theodor-Cristian Popescu pune ȋn scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă ȋn 2005 și […]

03
/02
/14

„Tarelkin” are ceva din „Procesul” kafkian, fiind însă mai puțin rafinat, fiind, așadar, o esență. Intriga este oarecum caraghioasă, pare stupidă, dar oamenii au fost cândva încă mai naivi decât sunt astăzi. E doar un truc, e doar pânza pe care se putea picta, cu folos, acest mare tablou al deșertăciunii.

02
/02
/14

În 2 şi 9 februarie, „ Duminica filmului românesc” se adaptează în funcţie de transmisiunile sportive de Cupa Davis, respectiv Jocurile Olimpice. Astfel în aceste două duminci, TVR 2 a programat câte un singur film românesc în loc de două (filme semnate de Alexandru Tatos, respectiv Mircea Drăgan), aşa cum se întâmplă la „Duminica filmului românesc”, încă din 2013.

02
/02
/14

Jerry Seinfeld a confirmat faptul că actorii din serialul de comedie "Seinfeld" se vor reuni pentru un nou proiect. Acesta a spus că noul proiect TV reprezintă "o formă mai scurtă" şi "unică" şi că producţia va fi disponibilă "foarte, foarte curând".

01
/02
/14

 A-l reciti pe Caragiale, fie din necesitatea studiului sau din bucuria reîntâlnirii cu el, înseamnă a interpreta în spirit sau literă şi a descoperi de fiecare dată noi semnificaţii. A fost un geniu al expresiei, iar scriitura lui nu îngăduie modificări. Ziarul Metropolis vă prezintă portretul lui Caragiale, aşa cum îl arată însemnările personale sau aşa cum l-au consemnat contemporanii lui.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.