IN MEMORIAM Mihai Mereuţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-mihai-mereuta/

Anul acesta, la 1 aprilie, comemorăm 15 ani de la moartea actorului Mihai Mereuţă. Casa de Producţie TVR le propune iubitorilor de teatru spectacolul „Muşcata din fereastră”, de Victor Ioan Popa, în regia Olimpiei Arghir.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2018

Mihai Mereuţă (29 noiembrie 1924 – 1 aprilie 2003)

După terminarea liceului, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie din Iaşi. În paralel însă, urmează şi cursurile Conservatorului George Enescu din Iaşi, unde are posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur. Dupa terminarea studiilor – atât a Facultăţii de Filozofie, cât şi a Conservatorului, în 1948 – este angajat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi.

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană. Va juca alături de Ion Caramitru în piesa „Tineri căsătoriţi caută cameră”, alături de Mariana Mihuţ în „Interviu” şi alături de Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru în „Opera de trei parale”. Anul 1967 îl găseşte la IATC ca profesor la clasa de actorie împreună cu Constantin Morozan. Corina Chiriac i-a fost studentă.

Într-un interviu, actorul dă o definiţie căutarilor umane: “Totdeauna a existat tendinţa oamenilor de a evada. Depinde cum şi în ce situaţie. Brâncuşi, Enescu nu au evadat? Şi mai e acel moldovean, Palade (n.r. George Emil Palade), care dacă rămânea aici, ar fi fost un simplu profesor de biologie la Urziceni, pe când aşa, a luat Premiul Nobel. Oamenii au încercat întotdeauna să evadeze din ceea ce este minor, ce nu-i satisface intelectual şi spiritual. Au încercat să ajungă într-o altă lume, o altă sferă de înţelegere. Omul simte nevoia să fugă de banal”.

O scenă interesantă între Mihai Mereuţă şi Eugenia Bosânceanu s-a petrecut în timpul filmărilor pentru „Când primăvara e fierbinte” (r. Mircea Săucan). Povestea este relatată chiar de marea actriţă: „Mihai Mereuţă trebuia să mă pălmuiască. Şi nu a făcut-o! S-a dat „Motor, linişte”, eram pregătită. Mi-au curs lacrimi din ochi şi nu a putut să mă atingă. „Tovarăşul Mereuţă, îmi strici pelicula, filmul. Nu se poate!” striga disperat regizorul. I-am spus unde să mă lovească. Dar nu a putut. Mă gândisem la tot ce am trăit, de aceea plângeam. Până la urmă m-a luat de bluză şi asta a fost”.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sutele de roluri în piese radiofonice: „Venea o moară pe Siret”, „Vama doctorului”, „Tinereţea lui Moromete”, „Suflete moarte”, „O lecţie de bun simţ”, „Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea”, „Maitrey”, „Maşina Infernală”, „În vreme de război”, „Ion”, „Intrusul”, „Ion Roată și Unirea”, „Geniu Pustiu”, „Douăsprezece scaune” şi de peste cincizeci de roluri ca actor de film şi televiziune: „Pădurea spânzuraţilor”, „Liceenii”, „Liceeni Rock&Roll” sau „Petrecerea”. În 1992 a avut ultimele apariţii în filme: „Doi haiduci şi-o crâşmăriţă” şi „Unde fugi maestre?”.

Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat, a fost cel din piesa “Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii”, jucată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în regia lui Gelu Colceag.

În ultimii ani ai vieţii a prezentat la postul de televziune TVR2 emisiunea „Ferma”, dedicată agriculturii.

***

Muşcata din fereastră

de Victor Ion Popa

În distribuţie: Silvia Popovici, Petre Gheorghiu, Ştefan Radof, Mihai Mereuţă, Mariana Procopie, Mihai Verbiţchi, Eugen Cristea, Andrei Duban.

Regia artistică: Olimpia Arghir

Comedie lirică de succes a dramaturgului Victor Ion Popa, „Muşcata din fereastră” a avut premiera în anul 1928, pe scena Teatrului Naţional, şi a rămas în conştiinţa publicului drept o piesă duioasă, caldă, despre viaţa de familie cu micile ei bucurii, împliniri, cu trecătoarele supărări, fericitele împăcări, cu grijile părinţilor pentru căsătoria fetei, cu emoţia tinerilor în faţa acestui moment.

Program de difuzare:

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 31 martie, ora 12:30

TVR Internaţional: sâmbătă, 31 martie, ora 16:00

TVR 3: duminică, 1 aprilie, ora 20:00

Foto: Mihai Mereuţă – tvr.ro

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.