„În țara celor puri” de Kenizé Mourad, cartea lunii martie la Editura Nemira
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-tara-celor-puri-de-kenize-mourad-cartea-lunii-martie-la-editura-nemira/

Printre noutăţile pe care Editura Nemira ni le propune pentru această primăvară, regăsim „În ţara celor puri”, roman în care scriitoarea şi jurnalista Kenizé Mourad îşi poartă cititorul într-o memorabilă călătorie în Pakistan.

Un articol de Liliana Matei|9 februarie 2020

Protagonista romanului „Au pays des purs”, Anne, o tânără jurnalistă din Franța, investighează un grup terorist din Pakistan pe cale să pună mâna pe o bombă atomică, dar, pe parcurs, descoperă o țară cu totul diferită decât se aștepta și viața i se schimbă pentru totdeauna.

Printre palatele aristocratice din Lahore, printre moschei și grădini mongoleze, Anne se confruntă cu o rețea periculoasă de spioni, militari, polițiști, familii de patricieni și jihadiști. Va învăța ce înseamnă foametea, setea și adevărata, teribila frică de moarte.

Dintre cei care o ghidează, Karim, om de teatru care pune în scenă Beckett și care iubește cu pasiune Pakistanul, e singurul care o poate ajuta.

„O minuțioasă și fermecătoare imagine asupra tulburelui Pakistan al zilelor noastre, în care geopolitica, detaliile de viață cotidiană a unei societăți prea puțin cunoscută, nuanțele de gri din meseria de jurnalist se îmbină cu o poveste de dragoste emoționantă.” Le Colibry

Scriitoare şi jurnalistă de origine turco-indiană, KENIZÉ MOURAD s-a născut la Paris în 1940.

Mama ei a fost fiica nepoatei sultanului Murad al V-lea, căsătorită cu un rajah indian, apoi refugiată la Paris.

Kenizé Mourad a studiat psihologia şi sociologia la Sorbona, apoi a devenit jurnalist independent. În 1970, începe să scrie pentru publicaţia Le Nouvel Observateur ca specialist în civilizaţia şi relaţiile externe ale ţărilor din Orientul Mijlociu. Este corespondent de război în Etiopia, Liban, Iran.

În 1987, publică În numele prinţesei moarte (Nemira, 2012). Cartea a devenit imediat bestseller internaţional, s-a vândut în milioane de exemplare şi a fost tradusă în 34 de limbi.

Au urmat Le Jardin de Badalpur, Le parfum de notre terre, voix de Palestine et d’Israel, În orașul de aur și argint (Nemira, 2014) și În țara celor puri (Nemira, 2020).

În 2012, a primit Medalia pentru Ordinul Artelor și Literelor de la guvernul Franței.

22
/12
/18

Editura Litera a anunțat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, și „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.

19
/11
/18

În această seară, de la ora 17.00, va avea loc, online si offline, conferința  „Centenarul femeilor în arta româneasca” la care sunt invitați să prezinte studii specializate Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile si Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, va prezenta publicația cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial  Lada de Gunoi a Istoriei”. În spațiul conferinței va fi prezentă o micro-expoziție cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit și lucrat în România din 1918 în prezent.