Încep înscrierile la cea de-a şaptea ediţie a Premiilor Gopo; gala – pe 25 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-inscrierile-la-cea-de-a-saptea-editie-a-premiilor-gopo-gala-pe-25-martie/

Cea de-a şaptea ediţie a Galei Premiilor Gopo, unde sunt răsplătite cele mai bune filme româneşti, va avea loc pe 25 martie la Bucureşti, iar înscrierile pentru această competiţie încep joi şi se vor încheia pe 4 februarie. Potrivit unui comunicat , organizatorii au decis ca în acest an să renunţe la sprijinul financiar acordat […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Cea de-a şaptea ediţie a Galei Premiilor Gopo, unde sunt răsplătite cele mai bune filme româneşti, va avea loc pe 25 martie la Bucureşti, iar înscrierile pentru această competiţie încep joi şi se vor încheia pe 4 februarie.

Potrivit unui comunicat , organizatorii au decis ca în acest an să renunţe la sprijinul financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finanţare pentru acţiuni şi manifestări cinematografice.

”În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsite de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că Premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituţie care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezenţă şi vizibilitate a filmului românesc pe plan local şi internaţional”, se arată în comunicatul citat.

Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2013 sunt scurt şi lungmetrajele de ficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti sau coproducţii cu participare majoritar românească, ce au avut premiera în festivaluri, pe marile şi micile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2012.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj eligibile (care au beneficiat de cel puţin o săptămână de distribuţie în cinematografe) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun scurtmetraj, respectiv Cel mai bun film documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Va fi trimisă prin poştă sau curier câte o copie a unui DVD screener pentru fiecare film înscris într-un plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) din strada Popa Soare în atenţia Roxanei Elekes, coordonator de producţie al Premiilor Gopo.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa [email protected].

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Marian Crişan, actriţa Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici şi criticii de film Eugenia Vodă, Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Cristi Mărculescu, Anca Grădinariu.

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea premiilor), peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de o firmă de audit şi consultanţă.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications.

În 2012, lungmetrajul ”Aurora” a cucerit trei statuete Gopo importante, pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie (Cristi Puiu), Cel mai bun scenariu (Cristi Puiu). Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost câştigat de Ana Ularu (pentru interpretarea din filmul ”Periferic”), iar Bogdan Dumitrache a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal (pentru interpretarea din filmul ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii”).

Sursa: Agerpres

07
/08
/17

Între 12 și 15 august, Orchestrele Radio invită publicul de toate vârstele la un program muzical inedit, la malul mării, în Piațeta Perla din Mamaia! În vacanța de stagiune, Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio și Orchestra Populară Radio se alătură Radio Vacanța și Târgului GAUDEAMUS, într-un dublu moment aniversar: 50 de ani de Radio Vacanța și GAUDEAMUS 100, aniversare sărbătorită la Mamaia, pe durata desfășurării Târgului GAUDEAMUS Litoral.

07
/08
/17

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL propune publicului proiecții speciale și concerte de calitate.

07
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă luni, 7 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus. Spectacolul vorbeşte despre dragoste, speranţă, naştere, moarte, supravieţuire, iertare, acceptare, feminitate, bărbăţie și este realizat pe versurile poeților Ștefania Mihalache, Tania Lovinescu, Aurel Storin, Toma George Maiorescu, Boris Mehr.

06
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Un nou film-şoc al teribilistului regizor austriac Ulrich Seidl, „Safari”, despre practicile de vânătoare ale omului occidental în savana africană. Un documentar riscant, care expune fără menajamente, printr-o regie elaborată, caracterul grotesc al unei astfel de pasiuni.

06
/08
/17

Pentru al doilea an director artistic al Galei Tânărului Actor, domnul Miklós Bács, prof.univ.dr. habil. la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca şi actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, pune accentul pe caracterul de formare profesională a concursului, proiect UNITER destinat tinerilor actori, absolvenţi de licenţă.

04
/08
/17

Cea de-a zecea ediție a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra și-a desemnat câștigătorii. La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia Când afară ninge în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite.

04
/08
/17

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” - Cezara Dafinescu. Una dintre cele mai îndrăgite doamne ale teatrului românesc împlineşte, astăzi, 69 de ani.

04
/08
/17

Între 22 și 31 august 2017, teatrul independent va fi în sărbătoare. ARCUB - Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, va găzdui ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean spectacole românești, invitate sau în competiție, dar și spectacole din străinătate.

04
/08
/17

Celebrul coregraf israelian, stabilit în Spania, Sharon Fridman este invitatul special la cea de-a III-a ediție Bucharest International Dance Film Festival (7-10 septembrie 2017). Prezent pentru prima oară în România, Fridman va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, spectacolul care l-a consacrat – „Cădere liberă”/„Free Fall”/„Caida Libre”.

03
/08
/17

Asociația Sinaptica anunță începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural 'Palatul Pleșa - Neoclasic și țărani', realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți, și Liceul de Artă 'I.Șt. Paulian' din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.