Începe American Independent Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-american-independent-film-festival-2/

A treia ediţie a American Independent Film Festival începe vineri 12 aprilie la Cinema PRO cu Gala de deschiderea a festivalului, urmată de proiecţia în premieră, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, în prezenţa regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2019

La Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat în deschidere, de la ora 18:00, filmul The Old Man and The Gun, în regia lui David Lowery, ce-l are pe Robert Redford într-un ultim rol al carierei sale actoricești și continuă cu proiecția filmului Puzzle, de la 20:30.

În weekend, proiecțiile în premieră continuă la Cinema PRO cu spectaculosul Vox Lux, care îi are în distribuție pe Natalie Portman și Jude Law – film ce va beneficia de o introducere  a criticului Cristian Tudor Popescu – dar și cu McQueen, povestea tânărului designer controversat, dar fabulous, care a revoluționat moda.

Sâmbătă, la Cinema Muzeul Țăranului, regizoriul Jacques Audiard va intra în dialog cu publicul despre cinema, scenaristică, experiența de a fi filmat în România și despre întâlnirea cu actorii vedetă ai mainstreamului american, după proiecția filmului The Sisters Brothers, de la ora 16:30.American Independent Film Festival

Bogdan Tănasă, inițiatorul proiectului umanitar Casa Share, va fi prezent și va vorbi despre inițiativa sa de ajutorare a celor aflați în nevoie, tot pe 13 aprilie, înainte de proiecția cu First Reformed, de la Cinema Muzeul Țăranului.

Filmul – nominalizat anul acesta la premiile Oscar și avându-i în distribuție pe Ethan Hawke și Amanda Seyfried, va fi urmat de un Q&A prin Skype cu regizorul Paul Schrader.

Duminică, la Cinema PRO, regizorul Kent Jones, invitat special al ediției din 2018 a festivalului, va intra în dialog prin Skype cu publicul la premiera debutului său în lungmetraj – Diane, programat de la ora 20:00.

Skate Kitchen, în regia lui Chrystall Mosselle și Mid90s, debutul cinematografic al lui Jonah Hill, fac parte din secțiunea FOCUS Adolescenți și vor fi însoțite duminică, de dezbaterea Skateboardig și Cultură Urbană, duminică, la Cinema Muzeul Țăranului.

Secțiunea specială FOCUS Adolescenți aduce în prim-plan filme recente despre adolescență și despre cultura urbană a skateboarding-ului. Skateboarding-ul, sportul underground devenit fenomen global, a reformat în ultimii 30 de ani felul în care percepem orașele, transformându-l în loc de joacă, influențând substanțial moda și stilul de viață al adolescenților de azi.

În tendințele actuale, skateboarding-ul împarte unele principii cu hip-hop-ul în ceea ce privește exprimarea rebeliunii, lupta constantă între libertatea individuală de exprimare artistică, credibilitate și autenticitate în medii sociale rigide și exclusiviste.

Skateboarding-ul este despre mai mult decât o placă cu care pleci în explorarea orașului pentru a-i simți în profunzime fiecare curbă, fiecare linie frântă’, iar Chrystal Mosselle, regizoarea Skate Kitchen explorează universul boarderilor într-o dramă indie hibrid în care Camilla, o adolescentă introvertită din Long Island își face curaj să se întâlnească cu un grup de skaterițe din New York, după ce le urmărește un timp pe Instagram.

Filmul îl are în distribuție și pe cantărețul trap Jaden Smith, fiul celebrului Will Smith.

Actorul Jonah Hill regizează Mid90s, avându-l în distribuție pe tânărul Sunny Suljic în rolul lui Stevie, un adolescent de 13 ani aflat pe punctul de a o lua razna, dar care descoperă skate shop-ul de la Motor Avenue.

Un coming-of-age dinamizat de muzica hip-hop a anilor ’90 și de relațiile pe care tânărul Stevie le stabilește în gașca skaterilor mult mai mari decât el, Mid90s este “o experiență mai subtilă și mai pură decât doar un film indie nostalgic, este o felie de viață autentică, formată din secvențe pline de energie” (Variety).

Cinefilii și skaterii sunt așteptați să participe la open talk-ul despre Skateboarding și Cultură Urbană ce se va desfășura duminică, de la ora 18:30 la Cinema Muzeul Țăranului și-i va avea ca invitați speciali pe Uscat alias Cristian Benescu, „nașul” skateboarding-ului românesc, Andrei Gonguțu, un credincios fanatic al sportului urban si Andrei Mihail, antropolog la SNSPA, într-o discuție moderată de selecționerul festivalului, Andrei Tănăsescu.American Independent Film Festival

Proiecțiile de duminică ale filmelor vor fi urmate de tombole cu premii. Crăci Movement oferă două tricouri, la proiecția Skate Kitchen, și Boarder’s Store oferă o placă la finalul proiecției Mid90s.

De luni până miercuri, regizorul Roberto Minervini va prezenta filmele indie din secțiunea American Perspectives by Roberto Minervini: The Intruder (Roger Corman), Tchoupitoulas (Bill&Turner Ross) și Wanda (Barbara Loden). Minervini va susține un masterclass în regie, marți, 17 aprilie, de la ora 22:15, la Cinema Muzeul Țăranului ca urmare a proiecțiilor filmelor sale The Other Side și What You Gonna Do When the World’s on Fire?

De luni până miercuri, la sala de cinema a Muzeului Tăranului Român vor avea loc și conferințele despre creative writing și scenaristică generate de concursul Write a Screenplay for Sebastian Stan, la care intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Continuând să susțină proiete umanitare, anul acesta, American Independent Film Festival donează toate încasările din bilete către CASA SHARE. Cumpăra un bilet la oricare dintre proiecțiile din festival și vei contribui la terminarea construcției Casa Share nr. 20 și la construcția unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care trăiesc la limita subzistenței și cu posibilități financiare foarte reduse.

Biletele la proiecțiile din festival pot fi achiziționate prin Eventbook.ro.

Programul complet al proiecțiilor este accesibil pe site-ul filmedefestival.ro

Informații despre bilete și achiziționarea lor sunt disponibile pe site: https://bit.ly/2FSuTS4

Foto: American Independent Film Festival – facebook

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.