Începe „Animest.15” disponibil online, în toată țara
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-animest-15-disponibil-online-in-toata-tara/

#ScreeningHistory – cea de-a 15-a ediţie Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animaţie românească, se deschide astăzi, pentru prima dată în mediul online.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2020

Invitați să ia parte la o adevărată aventură prin lumea fermecătoare a imaginilor în mișcare, cinefilii vor putea urmări filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și masterclass-uri cu animatori de elită până pe 15 noiembrie, de pe întreg teritoriul țării. Nu mai puțin de 55 de proiecții online se pregătesc să ajungă în casele iubitorilor de animație, prin intermediul platformei de streaming a festivalului, disponibilă pe www.animest.ro, în secțiunea Cinema virtual, de unde pot fi achiziționate și biletele de acces.

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia” / „The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (regia Lorenzo Mattotti) deschide cea de-a 15-a ediție Animest și se vede pentru prima dată în România în această seară de la ora 20:00. Povestea care va face deliciul spectatorilor de toate vârstele a fost inclusă în 2019 în selecția oficială de la Cannes, iar în același an s-a aflat printre favorite la Annecy – cel mai important eveniment cinematografic mondial dedicat filmelor de animație. Tot de la Annecy vine și „The Nose or the Conspiracy of Mavericks” (regia Andrey Khrzhanovsky), o adaptare inedită a nuvelei satirice ,,Nasul”, scrisă de Nikolai Gogol. Filmul inclus în competiția internațională de lungmetraj va fi difuzat în premieră în România în această seară, de la ora 20:30.

Printre poveștile de care spectatorii sunt invitați să se îndrăgostească în următoarele zile se numără și celebrul „Kill It and Leave This Town”, debutul regizorului polonez Mariusz Wilczynski,  programat marți, pe 10 noiembrie, de la ora 20:30. Filmul a fost distins cu Premiul special al juriului în cadrul aceluiași prestigios festival de la Annecy. Joi seară, „My Favourite War” (regia Ilze Burkovska Jacobsen), un excelent documentar animat despre perioada comunistă a anilor ’80, va cuceri spectatorii de la ora 20:30, iar vineri publicul îl va cunoaște pe protagonistul filmului „Josep” (regia Aurel), inclus anul acesta în selecția Festivalului de la Cannes. „Zero Impunity” (regia Denis Lambert, Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies), documentarul multimedia realizat în cadrul campaniei globale de conștientizare a violențelor sexuale sistematice din zonele de conflict, își continuă parcursul festivalier printr-o proiecție specială programată sâmbătă, de la ora 20:30. Majoritatea acestor proiecții sunt urmate de intervenția în direct a regizorilor.

În primele zile de festival, scurtmetrajele internaționale care vor concura în acest an la premiile ediției, vor cuceri, pe rând, micile ecrane, impresionând prin diversitatea stilurilor de animație și prin complexitatea poveștilor abordate. Spectatorii sunt invitați să își aleagă favoriții și la această ediție, oferind, prin fiecare vot exprimat, o șansă în plus filmului preferat de a câștiga Premiul Publicului.

Expoziția 100 de ani de animație românească @ Rezidența BRD Scena9

Aniversarea celor 100 de ani de animație românească, eveniment căruia Animest îi dedică tema ediției și o întreagă secțiune tematică, va fi marcată de un adevărat regal cinematografic. Miercuri, începând cu ora 17:00, scurtmetrajele premiate de-a lungul celor 15 ediții în Competiția românească vor rula pe ecranele din întreaga țară, iar de la orele 19:00 și 21:00, spectatorii sunt invitați să descopere o amplă selecție de bijuterii de arhivă, restaurate digital de echipa festivalului, în parteneriat cu Grupama și Arhiva Națională de Film. Petrecerea aniversară va începe de la ora 11:00 cu o discuție dedicată, la care vor participa criticul Dana Duma, autoarea volumului 100 de ani de animație românească, și cineastul Radu Igazsag, regizorul lungmetrajului documentar „O scurtă poveste”, difuzat online de la ora 18:30. Până pe 22 noiembrie, fanii Animest sunt invitați să exploreze istoria fabuloasă a animației autohtone în cadrul singurului eveniment offline din programul festivalului: expoziția „100 de ani de animație românească”, găzduită de Rezidența BRD Scena9.

BoJack Horseman – Invitat special: regizorul Aaron Long

Seria întâlnirilor virtuale cu invitații de onoare ai ediției va continua joi, de la ora 17:45, cu prezentarea Tricky Women/Tricky Realities, din Austria – festivalul invitat la Animest.15. Olanda, țara invitată, propune spectatorilor o amplă retrospectivă a celor mai importante filme de animație produse de-a lungul ultimilor 100 de ani, proiectate online începând de joi: un lungmetraj despre un misterios „Disney” olandez și cinci serii de filme scurte, una dintre ele pentru copii. Animate Projects din Marea Britanie, studioul invitat, se va bucura de o prezentare detaliată sâmbătă, pe 14 noiembrie, de la ora 16:30. Animatorul israelian de succes Tal Gadon va susține un masterclass despre colaborarea sa cu regizorul Ari Folman la filme precum „Vals cu Bashir”, primul lungmetraj animat nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin. Una dintre cele mai așteptate întâlniri ale anului, cu Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, va avea loc vineri, pe 14 noiembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook Animest.

The Tomnten and the fox – Minimest

Cele mai populare evenimente din programul festivalului revin anul acesta într-o nouă formulă, aducând spiritul petrecerii în sufrageriile iubitorilor de muzică bună, imagini hipnotizante și povești înspăimântătoare. Creepy, Trippy și Animusic Night părăsesc ecranele de cinema și vin să-și viziteze spectatorii la ei acasă, pe 12, 13 și 14 noiembrie, începând cu miezul nopții.

Cei mai tineri dintre cinefili au parte, la această ediție, de o porție dublă de Minimest. Secțiunea dedicată lor a debutat încă din weekend, cu o serie de proiecții online programate chiar înainte de startul oficial al festivalului, și va continua în zilele de 14 și 15 noiembrie, cu un program plin de surprize pentru copiii de toate vârstele.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.