Începe Anim’est 2016. O ediţie pisicească
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-animest-2016-o-editie-pisiceasca/

Ediţia #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica şi Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roşie), o co-producţie Franţa-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2016

Lungmetrajul de debut al cineastului Michael Dudok de Wit urmărește momentele marcante din viața unui om, spuse din perspectiva unui bărbat care naufragiază pe o insulă tropicală.

Animația a primit Premiul Special al Juriului în cadrul secțiunii Un Certain Regard de la Cannes, și a fost proiectată, de asemenea, în deschiderea Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy.

Competiție lungmetraje

Nuts! (r: Penny Lane) e povestea incredibilă, dar adevărată, al lui John Romulus Brinkley, un doctor din Kansas, care în 1917 a descoperit că poate să vindece impotența transplantând testicule de țapi la bărbaţi.

Filmul combină reconstituiri animate, interviuri, filme de arhivă și un narator foarte subiectiv care spune povestea lui Brinkley, cum a ajuns de la sărăcie și obscuritate pe culmile gloriei, bogăției și influenței.

25 aprilie (r: Leanne Pooley) este un documentar despre participarea Noii Zeelande în Campania militară de la Gallipoli, în Turcia, în timpul Primului Război Mondial.

Tot despre război vorbește și Gândacul de oțel (r: Jan Bultheel), dar dintr-o cu totul altă perspectivă. În august 1914, Jean Mordant câștigă Campionatul Mondial de Wrestling la Buenos Aires.

În același timp, fiica lui, Mimi, este violată de un soldat neamţ la Ostend. Hotărât să-şi răzbune fiica, Jean, împreună cu antrenorul și nepotul lui se înrolează în ACM, prestigioasa divizie blindată belgiană.

Fata fără mâini (r: Sébastien Laudenbach), o adaptare liberă după Frații Grimm, spune povestea unei fete de morar care este vândută Diavolului de către tatăl ei.

În Psihonauții, copiii uitați (r: Alberto Vázquez & Pedro Rivero), doi adolescenţi nemulţumiţi de lumea lor populată de fiinţe antropomorfe, de ceasuri care prind viaţă, de raţe gonflabile vorbitoare, păpuşi cu Iisus copil şi demoni ciudaţi se hotărăsc să lase în urmă insula pe care trăiesc.

Dinky pleacă într-o călătorie periculoasă, iar Birdboy evadează în consumul de substanţe psihoactive.

Ediția pisicească

O serie de proiecții speciale vor încununa tema Anim’est 2016: cinefilii au șansa de a vedea la cinema Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962) sau Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970), dar și producții mai recente, precum Viață de pisică, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012, și Pisica rabinului, film multipremiat în 2011.

Un highlight al programului este selecția specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut.

Ar mai fi si Fritz The Cat (r. Ralph Bakshi, 1972), primul film animat ce a primit un rating X în S.U.A., având la bază banda desenată creată de Robert Crumb.

Creepy Animation Night

Unul din cele mai îndrăgite evenimente din cadrul Anim’est, se întâmplă pe 8 octombrie, la Cinema Pro, de la 23:00. Anul ăsta, avem parte de trei calupuri de scurtmetraje de animație horror / dark / gore, presărate cu o doză de creepy erotic, și întrerupte de două musical act-uri.

Trippy Animation Night

Fratele ciudat 2 performează vineri, 14 octombrie, de la 22.00, la DESCHIS Gastrobar. Michael Helmerhorst, tradiționalul curator al proiecției, revine cu o selecție de animații pentru cei lipsiți de inhibiții, culese fie din arhive rare și greu accesibile, fie de pe net.

Vor fi mai bine de două ore de kitsch, experimente artistice și psihedelice, personaje stranii și pisicuțe tripate. Seara se încheie cu ARME, un proiect de live house / garage, care promit un DJ-set cu armonii optimiste și percuții molipsitoare.

Țara invitată: Belgia

Țara care a înființat prima școală de animație din Europa aduce la Anim’est filme noi-nouțe, printre care și câteva premiate la festivalul Anima Bruxelles, dar și cu clasice precum Tin Tin și Templul Soarelui, din 1969. Școala invitată de anul ăsta, La Cambre, e tot din Belgia.

Alte câteva proiecții speciale

Strada Speranței (r: Ștefan Buzea, 2016) e primul lungmetraj de animație 3D digital stereoscopic pentru copii produs în România. Este povestea micuțului Lorenz, care descoperă un pasaj ascuns spre o lume secretă, aflată sub lumea noastră.

Lorenz trebuie să salveze muzica pentru a salva viața de pe pământ. În această călătorie inițiatică, este însoțit de trei prieteni muzicieni, de părintele Abbey, mentorul său, și de două pisici persane. Le stă în cale Marcus Prophet, un geniu al răului.

Fantastic Mr. Fox, a nimația regizată de Wes Anderson și nominalizată la Oscar în 2009, va avea parte de o proiecție la Cinema Elvira Popescu, pe 14 octombrie, de la 22:00.

Anomalisa (r: Charlie Kaufman, Duke Johnson) a primit Grand Special Jury Prize la Veneția în 2015 și o nominalizare la Oscar în 2016.

Michael Stone, soţ, tată şi respectat autor al cărţii Cum să te ajut să îi ajuţi? este un bărbat dărâmat de anodinul din viaţa sa. Într-o călătorie de afaceri la Cincinnati, unde urmează să vorbească la o convenţie a specialiştilor în relaţii cu clienţii, Michael se cazează la hotelul Fregoli şi o întâlneşte pe Lisa Hesselman, o reprezentată de vânzări inadaptată social care ar putea sau nu fi iubirea vieţii sale.

Foto: Anim’est 2016 – animest.ro/

01
/01
/14

La grande bellezza, The Congress și Upstream Color sunt câteva dintre filmele lui 2013 pe care Cinesseur - pseudonimul unuia dintre cei mai populari și mai apreciați critici de film din mediul online -, le-a inclus în “Creme de la creme”, obișnuita sa cine-retrospectivă din final de an.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).