Începe! Cannes 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cannes-2018/

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (8-19 mai 2018), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice ale anului, începe în această seară. În competiţia pentru Palme d’Or, care va fi decernat la 19 mai, intră 21 de filme, juriul fiind prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett.

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2018

 

În deschiderea festivalului va rula filmul ”Everybody Knows” (Todos lo saben), thriller psihologic regizat de iranianul Asghar Farhadi şi avându-i în prim-plan pe actorii spanioli Javier Bardem şi Penelope Cruz.Un alt film iranian din competiție este “Three Faces” regizat de Jafar Panahi.

Pentru trofeul Palme d’Or se vor mai lupta americanii Spike Lee cu BlacKKKlansman şi David Robert Mitchell cu Under the Silver Lake, italienii Matteo Garrone cu Dogman şi Alice Rohrwacher cu Lazzaro Felice, japonezii Ryusuke Hamagushi cu Netemo Sametemo şi Hirokazu Kore-eda cu Shoplifters, dar și filmul mexicanului Yann Gonzalez, Un couteau dans le coeur.

Din Franța participă anul acesta în competiţia oficială Stéphane Brizé cu En guerre, Eva Husson Les Filles du soleil, Christophe Honoré cu Plaire, aimer et courir vite şi Jean-Luc Godard cu eseul cinematografic Le Livre d’image.

Pe lista celorlalţi pretendenţi la Palme d’or se mai află libaneza Nadine Labaki cu Capharnaüm, chinezul Jia Zhang-ke cu Ash Is Purest White, egipteanul Abou Bakr Shawky cu Yomeddine şi sud-coreanul Lee Chang-dong cu Zimna Wojna.

Din Europa de Est au fost selectați rusul Kiril Serebrennikov cu Leto, kazakhul Serghei Dvorţevoi cu Ayka, polonezul Pawel Pawlikowski cu Cold War și turcul Nuri Bilge Ceylan, care revine pe Croazetă cu Părul sălbatic.

Festivalul se va încheia cu proiecţia filmului The man who killed Don Quixote, la care reputatul regizor american Terry Gilliam lucrează de două decenii.

Românii de la Cannes 2018

Regizoarea de origine română Marta Bergman va participa cu primul său lungmetraj de ficţiune, ”Seule a mon mariage”, coproducţie franco-belgiană, în cadrul secţiunii paralele ACID, în timp ce scurtmetrajul ”Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, este prezent în selecţia oficială Cinefondation.

Alte trei scurtmetraje româneşti vor fi prezente în cadrul selecţiei “Short Film Corner”: ”A long story short”, de Andrei Olănescu, ”Pharmacia erotica”, realizat de Gheorghe Preda şi filmul ”John 746” al Anei Vijdea.

Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului “La Fabrique Cinema” care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente.

Foto: Cannes 2018 ,Cate Blanchett – festival-cannes.com

18
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Proiectat anul trecut în competiţia oficială de la Cannes, „Borgman”, în regia olandezului Alex van Wardermam, se înscrie în seria fabulelor care au ca ţintă predilectă materialismul societăţii moderne şi acea clasă de mijloc blazată în rutina sa emoţională şi familială.

16
/05
/14

 A treia ediție a Festivalului Pelicam are loc la Tulcea între 13 și 15 iunie și aduce filme în premieră națională cu semnătura unor regizori internaționali premiați care ne spun povești despre legături strânse între viața oamenilor și pământurile lor, din pădurea amazoniană până în Laponia.

16
/05
/14

Experiențe bizare, iubiri ucigătoare, transformări neașteptate, zombi, exorciști, canibali – amatorii de senzații tari au la dispoziție trei secțiuni cu povești „întunecate”, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Fără limită/ No Limit, Umbre/ Shadows și noua Midnight Delirium, un program special de filme difuzate la miezul nopții.

16
/05
/14

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (14 - 25 mai) este una a exceselor, conform afirmă editorii de la AFP, care au publicat o serie de date şi de cifre, pentru a argumenta această afirmaţie.

15
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil ca un monstru spectaculos vizual precum Godzilla să fie adaptat la 3D. Numai că, în aparenta dorinţă de a livra ceva memorabil, realizatorii par să fi pierdut simţul măsurii, oferind un Godzilla gigantesc pentru standardele modelului, însă umbrit de două creaturi nuclearofage cu apucături exterminatoare.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.