Începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cea-de-a-66-editie-a-festivalului-de-la-cannes-cu-cristian-mungiu-in-juriu/

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte şi Cristian Mungiu, este producătorul şi regizorul Steven Spielberg

Un articol de Andrada Văsii|14 mai 2013

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte și Cristian Mungiu, este producătorul și regizorul Steven Spielberg.

Printre filmele selecționate la Festivalul de la Cannes se numără și scurtmetrajul lui Radu Jude, „O umbră de nor“. Pelicula prezintă povestea unui preot care este chemat, într-o zi toridă, la căpătâiul unei muribunde, pentru a spune o rugăciune. Radu Jude a povestit pentru Ziarul Metropolis cum regizorul de teatru Alexandru Dabija și-a făcut debutul în actorie în filmul său.

Din distribuția scurtmetrajului „O umbră de nor“ mai fac parte Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Silviu Mircescu. Producătorul este Ada Solomon. Imaginea filmului a fost realizată de către Marius Panduru, iar scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu.

„O umbră de nor“ a fost selecționat în cadrul secțiunii „Quinzaine des Réalisateurs“. Aceasta este o secțiune specială a festivalului, dedicată expunerii verietății din cinematografie.

Cel de-al doilea film românesc selecționat

Filmul lui Tudor Cristian Jurgiu „În acvariu/In the fishbowl“ a fost selecționat să concureze la secțiunea „Cinéfondation“, alături de alte 17 producții. Filmul prezintă povestea unui cuplu, George și Cristina,  care încearcă să se despartă, dar nu reușesc.

Înainte de „În acvariu“, Tudor Cristian Jurgiu a mai regizat filmul „Nunta lui Oli“, câștigător al premiului pentru „Cel mai bun scurtmetraj“ la Festivalul de Film de la Leeds. Pelicula a fost produsă de către Libra Film.

Cristian Mungiu – membru al juriului

Regizorul și scenaristul Cristian Mungiu, câștigător la Cannes în 2012 al premiului pentru „cel mai bun scenariu“ şi al trofeului Palme d’Or din 2007 cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ face parte în acest an din juriul oficial al festivalului.

Alături de Cristian Mungiu, vor mai juriza: actrița australiană Nicole Kidman, actorul austriac Cristoph Waltz, actorul și regizorul francez Daniel Auteuil, actrița Vidya Balan, regizoarea japoneză Naomi Kawase, regizoarea britanică Lynne Ramsay și regizorul taiwanez Ang Lee.

Pentru a doua oară în istoria festivalului- un film 3D

„Marele Gatsby“ va inaugura Festivalul de la Cannes, rulând în afara competiției. Regizată de Baz Luhrmann, pelicula este o adaptare a faimosului roman scris de către Francis Scott Fitzgerald. Personajul lui Jay Gatsby este interpretat de Leonardo DiCaprio, iar vocea naratorului îi aparține lui Tobey Maguire.

Aceasta este cea de-a doua participare a lui Leonard DiCaprio la Festivalul de la Cannes, în 2007 actorul fiind prezent cu filmul „The 11th Hour“.

Filmul „Marele Gatsby“ va rula în 3D, pentru a doua oară în istoria Festivalului de la Cannes, primul film proiectat astfel fiind „Up“, al lui Pete Docter, în 2009.

100 de ani de cinematografie indiană

Ediția din acest an a Festivalului de Film de la Cannes va sărbători 100 de ani de cinematografie indiană, prin prezentarea unui proiect-colaj, „Bombay Talkies“. Acesta este un film realizat din patru scurtmetraje care vorbesc despre impactul pe care îl are cinematografia indiană în viața de zi cu zi a spectatorilor.

Foto credit: pagina oficială a Festivalului de Film de la Cannes

03
/03
/23

Apreciatele productii „Aferim!", „Inimi cicatrizate" și „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", semnate de unul dintre cele mai cunoscute nume ale cinematografiei româneşti, Radu Jude și scurtmetraje curajoase, semnate de tineri regizori, premiați pentru talentul lor, îi așteaptă pe telespectatorii TVR Cultural pe 4 martie, într-o nouă ediţie „Noaptea albă a filmului românesc".

02
/03
/23

La 35 de ani după lansarea primei părți și la doar 5 după ce a revenit în atenția tuturor cu partea a doua, „Moromeții 3” se filmează anul acesta în mai multe locații din țară.

01
/03
/23

Filmul „Proștii/ Fools”, producție cu participare românească, va fi lansat în cinematografele din România la sfârșitul acestei săptămâni, fiind distribuit de microMULTILATERAL. “Proștii” va rula în avanpremieră la București la Cinema Elvire Popesco în această seară de la ora 20:30.

28
/02
/23

„Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în această primăvară cu a doua ediție, care va avea loc la București, Cluj-Napoca și Timișoara.

23
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială la Berlinale, filmul hibrid "Între revoluţii" (2023), de Vlad Petri, aduce împreună arhive din România şi Iran din perioada 1978-1990 şi imaginează un schimb de scrisori între două prietene din cele două ţări în acei ani.

17
/02
/23

Noile producții ale lui Lars Von Trier și Fatih Akin, filmele care au câștigat marile premii la festivalurile de la Veneția sau Locarno, dar și mult așteptatul Tár, cu Cate Blanchett în rolul principal, vor face parte din programul celei de a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj-Napoca).