Începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cea-de-a-66-editie-a-festivalului-de-la-cannes-cu-cristian-mungiu-in-juriu/

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte şi Cristian Mungiu, este producătorul şi regizorul Steven Spielberg

Un articol de Andrada Văsii|14 mai 2013

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte și Cristian Mungiu, este producătorul și regizorul Steven Spielberg.

Printre filmele selecționate la Festivalul de la Cannes se numără și scurtmetrajul lui Radu Jude, „O umbră de nor“. Pelicula prezintă povestea unui preot care este chemat, într-o zi toridă, la căpătâiul unei muribunde, pentru a spune o rugăciune. Radu Jude a povestit pentru Ziarul Metropolis cum regizorul de teatru Alexandru Dabija și-a făcut debutul în actorie în filmul său.

Din distribuția scurtmetrajului „O umbră de nor“ mai fac parte Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Silviu Mircescu. Producătorul este Ada Solomon. Imaginea filmului a fost realizată de către Marius Panduru, iar scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu.

„O umbră de nor“ a fost selecționat în cadrul secțiunii „Quinzaine des Réalisateurs“. Aceasta este o secțiune specială a festivalului, dedicată expunerii verietății din cinematografie.

Cel de-al doilea film românesc selecționat

Filmul lui Tudor Cristian Jurgiu „În acvariu/In the fishbowl“ a fost selecționat să concureze la secțiunea „Cinéfondation“, alături de alte 17 producții. Filmul prezintă povestea unui cuplu, George și Cristina,  care încearcă să se despartă, dar nu reușesc.

Înainte de „În acvariu“, Tudor Cristian Jurgiu a mai regizat filmul „Nunta lui Oli“, câștigător al premiului pentru „Cel mai bun scurtmetraj“ la Festivalul de Film de la Leeds. Pelicula a fost produsă de către Libra Film.

Cristian Mungiu – membru al juriului

Regizorul și scenaristul Cristian Mungiu, câștigător la Cannes în 2012 al premiului pentru „cel mai bun scenariu“ şi al trofeului Palme d’Or din 2007 cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ face parte în acest an din juriul oficial al festivalului.

Alături de Cristian Mungiu, vor mai juriza: actrița australiană Nicole Kidman, actorul austriac Cristoph Waltz, actorul și regizorul francez Daniel Auteuil, actrița Vidya Balan, regizoarea japoneză Naomi Kawase, regizoarea britanică Lynne Ramsay și regizorul taiwanez Ang Lee.

Pentru a doua oară în istoria festivalului- un film 3D

„Marele Gatsby“ va inaugura Festivalul de la Cannes, rulând în afara competiției. Regizată de Baz Luhrmann, pelicula este o adaptare a faimosului roman scris de către Francis Scott Fitzgerald. Personajul lui Jay Gatsby este interpretat de Leonardo DiCaprio, iar vocea naratorului îi aparține lui Tobey Maguire.

Aceasta este cea de-a doua participare a lui Leonard DiCaprio la Festivalul de la Cannes, în 2007 actorul fiind prezent cu filmul „The 11th Hour“.

Filmul „Marele Gatsby“ va rula în 3D, pentru a doua oară în istoria Festivalului de la Cannes, primul film proiectat astfel fiind „Up“, al lui Pete Docter, în 2009.

100 de ani de cinematografie indiană

Ediția din acest an a Festivalului de Film de la Cannes va sărbători 100 de ani de cinematografie indiană, prin prezentarea unui proiect-colaj, „Bombay Talkies“. Acesta este un film realizat din patru scurtmetraje care vorbesc despre impactul pe care îl are cinematografia indiană în viața de zi cu zi a spectatorilor.

Foto credit: pagina oficială a Festivalului de Film de la Cannes

15
/03
/21

CRONICĂ DE FILM Documentarele biografice mainstream nu prea au cum să ofere surprize formale. Au cam aceeaşi structură, iar diferenţele sunt marcate de personalitatea adusă în prim-plan. Produs şi lansat recent de Netflix, „Pelé” este un film cât se poate de convenţional. Însă e greu de criticat prea aspru: ni-l prezintă pe marele Pelé, aşa că patosul e mai uşor de trecut cu vederea.

11
/03
/21

CRONICĂ DE FILM Difuzat la 4 martie de postul de televiziune Cinemaraton, dar programat în aceeaşi seară şi la Cinematograful Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, „Mai presus de orice” (1977) este o docudramă mai puţin ştiută, realizată de Dan Piţa şi Nicolae Mărgineanu, despre cutremurul din 1977.

07
/03
/21

Poți spune o poveste bună în mai puțin de 4 minute? Atunci e momentul să te înscrii în competiția românească a Festivalului internațional de foarte scurt metraj TRÈS COURT, coordonat de Institutul Francez din România!

05
/03
/21

Festivalul Internațional Film O'Clock, eveniment gândit ca o mișcare culturală și interculturală cinematografică, dar și de socializare internațională, prin care oameni iubitori de cinematografie din toate colțurile lumii să poată trăi și împărtăși experiențe comune interesante, și-a încheiat prima ediție pe 3 martie, cu decernarea premiilor pentru competiția de scurtmetraje.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

02
/03
/21

CRONICĂ DE FILM După o serie de filme care investigau trecutul, Radu Jude revine cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), un lungmetraj polemic care atacă în primul rând ipocrizia societăţii româneşti prezente, mai ales în privinţa sexualităţii.

26
/02
/21

CRONICĂ DE FILM Problema dureroasă a tăierilor ilegale de păduri din România, pusă în legătură cu situaţii asemănătoare din alte ţări, devine în sfârşit subiectul unui documentar de cinema care îşi aşteaptă în acest an întâlnirea cu publicul larg, „Lemn” (2020), realizat de Monica Lăzurean-Gorgan împreună cu alte două cineaste, Ebba Sinzinger din Austria şi Michaela Kirst din Germania.