Începe Cinepolitica 2018! Filme politice puternice și dezbateri
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cinepolitica-2018-filme-politice-puternice-si-dezbateri/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica începe miercuri, 18 aprilie, cu proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film regizat de Fatih Akin, “În întuneric” / “In The Fade”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2018

Până pe 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Institutul Balassi din București vor rula peste 15 filme pe teme politice actuale, propuse, nominalizate sau câștigătoare la Oscar, Cannes sau Sundance.

În întuneric” / “In The Fade” (foto; r. Fatih Akin), un film bulversant, premiat la Cannes și Globurile de Aur, ce ne face părtași la drama unei femei (Diane Kruger) care își dorește să se facă dreptate în cazul uciderii fiului și soțului ei kurd într-un atac cu bombă, va rula în deschiderea ediției 2018 a Cinepolitica.

În întuneric” / “In The Fade” va fi distribuit în cinematografele din România de Independența Film din 20 aprilie.

Șapte filme noi, puternice și apreciate la cele mai importante festivaluri de film, vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2018. Printre acestea se numără și documentarul nominalizat la Sundance în sectiunea World Cinema, “The Cleaners” (r. Moritz Riesewieck, Hans Block), o incursiune în lumea celor care sunt contractați să filtreze și să elimine conținutul nepotrivit publicat pe internet. Proiecția va fi urmată de dezbaterea intitulată Mediul online și interacțiunea sa cu politicul: influență, cenzură și manipulare”.

Juriul competiției 2018 este format din regizorul Daniel Sandu, jurnalistul Nicolas Don și Mihai Tudorică, membru fondator al organizației civice #Rezistența.

Detalii despre întreaga competiție Cinepolitica găsiți aici.

Un pas în urma serafimilor”, multipremiatul lungmetraj de debut al regizorului Daniel Sandu, inspirat din experiența acestuia în seminarul teologic din Roman, va rula în prezența regizorului sâmbătă, 21 aprilie, ora 14.50, la Cinema Elvire Popesco, și va fi urmat de dezbaterea “Politică, compromisuri și constrângeri în sistemul religios”.

În cadrul parteneriatului cu Festivalul Filmului Francez, la Cinepolitica, în secțiunea Focus Mai ’68, care marchează 50 de ani de la revoltele studențești din Franța, vor fi prezentate în avanpremieră filmele “Milou în mai” / “Milou en mai” (r. Louis Malle) și “Să mori la 30 de ani” / “Mort à 30 ans” (r. Romain Goupil).

Vineri, 20 aprilie, începând cu ora 18.00, la Institutul Balassi din București, vor fi proiectate documentarul “Portavoce” și scurtmetrajul “Lecția din Pocreaca” ale trio-ului de cineaști debutanți Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt și Marcel Schreiter.

“Portavoce” urmărește dezvoltarea culturii protestului în România ultimilor ani, prin vocile și opiniile celor implicați, în timp ce “Lecția din Pocreaca” vorbește despre importanța copacilor în viața noastră prin intermediul unei emoționante lecții de implicare civică oferită de un învățător și elevii săi. Proiecția scurmetrajului va fi urmată de un scurt Q & A cu echipa campaniei de păduri a Greenpeace România.

“Interpretul” / “The Interpreter” (r. Martin Sulik), un road movie dulce-amărui ce îi are în rolurile principale pe marele cineast ceh Jiri Menzel și carismaticul actor austriac Peter Simonischek (“Toni Erdmann”), va închide Cinepolitica 2018. Proiecția va avea loc duminică, 22 aprilie, de la ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Programul complet al festivalului este disponibil aici.

Pentru proiecțiile de la Cinema Elvire Popesco biletele se pot achiziționa de la casa de bilete, precum și online, de pe eventbook.ro.

Detalii pe: www.cinepolitica.ro

Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.