ÎNCEPE FESTIVALUL DE TEATRU ȘI FILM „ȘERBAN IONESCU”! O ediție la fel. aproape la fel. altfel., între 22 și 29 iulie, la 2 Mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-de-teatru-si-film-serban-ionescu-o-editie-la-fel-aproape-la-fel-altfel-intre-22-si-29-iulie-la-2-mai/

Primul festival dedicat tinerilor creatori de teatru şi de film debutează sâmbătă, 22 iulie, de la ora 21:00, la Pelican Garden, cu un concert susţinut de Taraful Șaraimanii din Clejani. Participarea este gratuită.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2023

Sub sloganul la fel. aproape la fel. altfel., cea de-a III-a ediție a Festivalului de Teatru și de Film „Șerban Ionescu” aduce arta la mare căutare și în acest an. În decursul celor 8 zile, vor fi prezentate peste 50 de evenimente, reunite în cadrul a cinci secțiuni: TEATRU, FILM, CONCERT, EXPO, FORUM.

Festivalul include o competiție oficială, în care intră spectacole de teatru și scurtmetraje realizate de tineri creatori, absolvenți ai facultăților de profil din ultimii ani. Creațiile înscrise vor fi evaluate de un juriu unic, alcătuit din profesioniști din lumea teatrului și a filmului: Maria Popistașu (actriță), Mimi Brănescu (actor, scenarist și dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor și director al Teatrului Excelsior București). Festivitatea de premiere, denumită PELIGALA, va avea loc sâmbătă, 29 iulie, de la ora 21:30, la Pelican Garden.

În afara competiției, organizatorii au pregătit un program generos, adresat publicului larg și potrivit tuturor vârstelor. La Pelican Cinema vor rula animații, scurtmetraje de ficțiune și o serie de lungmetraje care alcătuiesc secțiunea 40 de ani în 4 filme, dedicată aniversării filmului „Imposibila iubire”, cu actorul Șerban Ionescu în rolul principal. Ada Milea și Bobo Burlăcianu, dar și trupa Omul cu Șobolani vor concerta la Pelican Garden, iar artistul Ion Barbu va realiza o creație de artă murală site-specific în curtea festivalului.

Iubitorii de artă vor avea parte de întâlniri și discuții cu artiștii prezenți în festival, în fiecare zi, la Pelican Garden. La sesiunile de Q&A vor participa cei patru membrii ai juriului, dar și invitați speciali precum Erwin Șimșensohn, regizor și directorul Teatrului de Stat Constanța, și dramaturgul Peca Ștefan, care va susține o  lectura antiperformativă și interactivă a celei mai recente creații ale sale: : nouameapiesă?, concepută inițial în mediul online, în timpul pandemiei.

Între un film, un spectacol și o baie în mare, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” își invită publicul la lectură pe plajă. La intrarea în curtea festivalului se va regăsi Cartea pe roți, librăria mobilă a lanțului Humanitas.

Spoturile de promovare ale ediției 2023 pot fi urmărite aici:

Spot #1 Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”, ediția a III-a

Spot #2 Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”, ediția a III-a

Link Facebook event: https://fb.me/e/1mCLB7NUW.

Mai multe informații despre festival și edițiile anterioare pe www.festivalulserbanionescu.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/festivalulserbanionescu.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.