Începe Festivalul „I Love Lipatti”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-i-love-lipatti/

Prima ediţie a Festivalului „I Love Lipatti” se desfăşoară la Centrul Cultural Casa Artelor, între 19 şi 22 martie (orele 18.00 – 21.00).

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2017

În 2017, întreaga lume muzicală sărbătorește 100 de ani de la venirea pe lume a celui mai mare pianist român din toate timpurile, DINU LIPATTI.

Supranumit de Paul Dukas „al doilea Enescu”, Dinu Lipatti continuă să existe în percepţia publică internaţională drept unul dintre simbolurile culturii româneşti, alături de George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Eugene Ionesco.

Alăturându-se evenimentelor din marile capitale ale Europei, Primăria Sectorului 3 și Centrul Cultural CASA ARTELOR, condus de regizoarea Alice Barb, organizează în perioada 19 – 22 martie, prima ediție a Festivalul „I love Lipatti”, eveniment dedicat marelui nostru compositor și pianist de geniu.

Timp de patru zile, la Casa Artelor vor avea loc lansări de carte, expoziții, conferințe, proiecții de film și recitaluri, în cadrul cărora va putea fi ascultată, pentru prima dată Integrala lucrărilor pentru pian solo de Dinu Lipatti!

În Curtea Mică a Casei Artelor vă va întâmpina expoziția “Dinu Lipatti – Viața și Opera”, deschisă pe toata durata Festivalului, iar Sala Brâncuși va găzdui Expoziția de fotografie “Dinu Lipatti – Portrete” și conferința „Dinu Lipatti, Viena 1933 – Berlin 1943, momente de cotitură ale consacrării pianistice” susținută de muzicologul Ana Maria Orendi, sosită special de la Berlin pentru acest eveniment.

În Sala Brâncuși de la Casa Artelor vor avea loc, deasemenea, lansarea celei de-a treia ediții a volumului biografic „Dinu Lipatti”, de Grigore Bărgăuanu și Dragoș Tănăsescu, în prezența primului autor, invitat special de la Paris, precum și lansarea primului volum din “Scrisori”, care cuprinde corespondența lui Dinu Lipatti cu cei mai însemnați profesori ai săi: Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger. Este pentru prima dată când scrisorile marelui pianist văd lumina tiparului adunate într-un prim volum, publicat în Colectia “Esențial” a Casei Artelor, colecție inițiată și coordonată de Alice Barb. În aceeași Sală va avea loc și proiecția filmului „Le recital de Besançon”, realizat de Philippe Roger, tradus și prezentat de Irina Margareta Nistor, documentar despre ultimul recital al lui Dinu Lipatti, devenit legendar.

În cadrul Festivalului, Casa Artelor va deschide și un nou spațiu de spectacole, Sala Lipatti, iar cei care vor avea onoarea de a-l inaugura vor fi elevii Colegiului Național “Dinu Lipatti”, care vor avea, aici, primul recital.

În Sala Mozart pianista Mădălina Pașol va susține recitalul „In Memoriam Dinu Lipattiși tot aici se va auzi, pentru prima oară, Integrala lucrărilor pentru pian solo compuse de Dinu Lipatti, în interpretarea pianiștilor Viniciu Moroianu – partea I și Horia Maxim – partea a II-a, integrală completată cu piese din repertoriul pianistului Dinu Lipatti.

Festivalul “I love Lipatti” se va desfășura în intervalul orar 18.00 – 21.00, la sediul Centrului Cultural Casa Artelor, Bulevardul Mircea Vodă, nr. 5, Sector 3, intrarea fiind libera, în limita locurilor din fiecare sală.

Vă invităm cu emoție să îl sărbătorim împreună pe Dinu Lipatti, “un artist de o spiritualitate divină” (Francis Poulenc), “un mare pianist, poate cel mai mare” (Nadia Boulanger), un om extraordinar, cu un destin uluitor și tragic.

Conceptul Festivalului este semnat de regizoarea si pianista Alice Barb.

Detalii si programul pe ore: https://www.facebook.com/events/1639697046339882/

 

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu