Începe Les Films de Cannes a Bucarest! Thierry Frémaux, la proiecția specială Lumière
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-les-films-de-cannes-a-bucarest-thierry-fremaux-la-proiectia-speciala-lumiere/

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenţi oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraţilor Auguste şi Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoţite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2015

Directorul Institutului Lumière din Lyon și principalul susținător al festivalului de la București, lansat în 2010 de Cristian Mungiu, Thierry Frémaux este responsabil pentru cea mai dificilă selecție de filme din lume, cea de la Cannes.

Frémaux a fost prezent la prima ediție și a revenit de-a lungul anilor la București, ca invitat. În 1895, frații Lumière nu au inventat doar cinematograful ci și efectele speciale, remake-urile și arta de a filma.

Proiecția specială Lumière! sărbătorește moștenirea culturală lăsată de cei doi inventatori, oferind în paralel un portret al Franței de la începutul secolului XX. Toate filmele au fost turnate între 1895 și 1905. Printre ele, La Sortie de l’Usine Lumiere a Lyon,  La Peche aux poisons rouges, Le Jardinier, La Mer.

Thierry Frémaux va introduce și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu premiat cu Un Certain Talent la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, pe 28 octombrie, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Filmul va fi precedat de un montaj de 38 de minute din filmul documentar realizat de Corneliu Porumboiu cu aceiași protagoniști, pe aceeași temă, înainte de ficționalizarea subiectului. Intrarea este liberă.

La Cinema Studio, festivalul începe astăzi, de la ora 17.45 cu proiecția filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean. După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii – The Hollywood Reporter afirmă că este o peliculă „puternică, tăioasă şi revoluţionară”, în timp ce Variety scrie că „este un anti-thriller captivant”. Intrarea este liberă, iar la final, regizorul va sta de vorbă cu publicul.

Covorul roșu se întinde la Les Films de Cannes à Bucarest pe 23 octombrie, ora 20.15, la Cinema Studio, unde sute de invitați vor lua parte la premiera de gală a filmului care a deschis și Festivalul de la Cannes, La Tête haute, în prezența regizoarei Emmanuelle Bercot.

Printre invitații așteptați la eveniment se numără Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Ambasadorul Franței în România, Excelența Sa domnul François Saint-Paul, și Alteța sa Regală Principele Radu al României. Emmanuelle Bercot se va întâlni cu spectatorii și la proiecția Mon Roi (18.45, Cinema Elvire Popesco), filmul pentru care a câștigat Premiul pentru interpretare feminină, proiecție sold out.

Un alt invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest este și controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé.

El își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor (sâmbătă, 24 octombrie, de la 20:15, la Cinema Studio). Gaspar Noé  va sta de vorbă cu spectatorii la final.

Program

Lista filmelor

Bilete

Foto:  Les Films de Cannes a Bucarest – filmedefestival.ro.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.