Începe Noaptea Albă a Filmului Românesc – avanpremiere, filme tribut și invitați speciali în 8 locații din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-noaptea-alba-a-filmului-romanesc-avanpremiere-filme-tribut-si-invitati-speciali-in-8-locatii-din-bucuresti/

Pe 22 septembrie, filmele bune româneşti fac Noapte Albă în Bucureşti şi Cluj. Într-o singură noapte, în 8 locaţii – săli de cinema şi locuri neconvenţionale, spectatorii vor putea urmări aproximativ 40 de filmede ficţiune şi documentare de lung şi scurt metraj, în proiecţii speciale sau în premieră şi avanpremieră.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2017

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru și Grădina cu Filme.

Simultan cu proiecțiile din București, în Cluj, la Cinema Victoria vor rula 3 filme, începând cu 22:30.

În cadrul evenimentului, la Cinema Elvire Popesco, publicul va putea savura filme în avanpremieră și premieră, cu invitați speciali la finalul proiecțiilor. Programul începe cu Perfect sănătos, al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, un thriller despre maturizarea care se produce în fața pierderii.

Tot la Elvira Popesco are loc premiera peliculei Un pas în urma serafimilor, debutul în lung metraj al regizorului Daniel Sandu. Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar sistemul corupt și abuziv îi învață pe elevi că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. În rolurile principale se regăsesc actorii ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

Filmul-surpriză, avanpremieră, este programat pentru ora 23:00, iar publicul se va întâlni la finalul proiecției cu realizatorii.

După miezul nopții, de la 00:45, spectatorii vor putea vedea în avanpremieră lungmetrajul Marița (r. Cristi Eftime), un road-movie cu imaginea semnată de Luchian Ciobanu, avându-i în distribuție pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea. Intrarea este liberă.

12 povești scurte din selecția TIFF se pot savura la Deschis Gastrobar, printre acestea regăsindu-se Broken (r. Alex Mironescu), Date Night (r. Stela Pelin), Chers Amis (r. Valeriu Andriuță) și Farul (r. Ionuț Gaga).

Grădina cu Filme Creart va găzdui cele două proiecții-tribut de anul acesta: Pădureanca (r. Nicolae Mărgineanu, 1986) și 100 de lei (r. Mircea Săucan, 1973), în timp ce proiecția aniversară California Dreamin (Nesfârșit) se va desfășura în aer liber la Cinema Muzeul Țăranului Român.

Alte filme care nu trebuie ratate la ediția a 8-a Noaptea Albă a Filmului Românesc sunt Fixeur — propunerea României la Oscar (Cinemateca Eforie), Povestea Iubirii — în prezența echipei (Cinema Muzeul țăranului), țara Moartă — cel mai nou documentar Radu Jude (J’ai Bistrot) și Portrete în Pădure (r. Dinu Tănase) — inspirat de romanul ‘Duminica Mironosițelor’ (Unteatru).

Biletele pentru primele 3 proiecții de la cinema Elvira Popesco se pot achiziționa de pe Eventbook. La celelalte filme intrarea este liberă. Programul complet poate fi consultat aici.

Foto: Noaptea Albă a Filmului Românesc – facebook.com/NoapteaAlba

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.