Începe Noaptea Albă a Filmului Românesc – avanpremiere, filme tribut și invitați speciali în 8 locații din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-noaptea-alba-a-filmului-romanesc-avanpremiere-filme-tribut-si-invitati-speciali-in-8-locatii-din-bucuresti/

Pe 22 septembrie, filmele bune româneşti fac Noapte Albă în Bucureşti şi Cluj. Într-o singură noapte, în 8 locaţii – săli de cinema şi locuri neconvenţionale, spectatorii vor putea urmări aproximativ 40 de filmede ficţiune şi documentare de lung şi scurt metraj, în proiecţii speciale sau în premieră şi avanpremieră.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2017

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru și Grădina cu Filme.

Simultan cu proiecțiile din București, în Cluj, la Cinema Victoria vor rula 3 filme, începând cu 22:30.

În cadrul evenimentului, la Cinema Elvire Popesco, publicul va putea savura filme în avanpremieră și premieră, cu invitați speciali la finalul proiecțiilor. Programul începe cu Perfect sănătos, al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, un thriller despre maturizarea care se produce în fața pierderii.

Tot la Elvira Popesco are loc premiera peliculei Un pas în urma serafimilor, debutul în lung metraj al regizorului Daniel Sandu. Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar sistemul corupt și abuziv îi învață pe elevi că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. În rolurile principale se regăsesc actorii ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

Filmul-surpriză, avanpremieră, este programat pentru ora 23:00, iar publicul se va întâlni la finalul proiecției cu realizatorii.

După miezul nopții, de la 00:45, spectatorii vor putea vedea în avanpremieră lungmetrajul Marița (r. Cristi Eftime), un road-movie cu imaginea semnată de Luchian Ciobanu, avându-i în distribuție pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea. Intrarea este liberă.

12 povești scurte din selecția TIFF se pot savura la Deschis Gastrobar, printre acestea regăsindu-se Broken (r. Alex Mironescu), Date Night (r. Stela Pelin), Chers Amis (r. Valeriu Andriuță) și Farul (r. Ionuț Gaga).

Grădina cu Filme Creart va găzdui cele două proiecții-tribut de anul acesta: Pădureanca (r. Nicolae Mărgineanu, 1986) și 100 de lei (r. Mircea Săucan, 1973), în timp ce proiecția aniversară California Dreamin (Nesfârșit) se va desfășura în aer liber la Cinema Muzeul Țăranului Român.

Alte filme care nu trebuie ratate la ediția a 8-a Noaptea Albă a Filmului Românesc sunt Fixeur — propunerea României la Oscar (Cinemateca Eforie), Povestea Iubirii — în prezența echipei (Cinema Muzeul țăranului), țara Moartă — cel mai nou documentar Radu Jude (J’ai Bistrot) și Portrete în Pădure (r. Dinu Tănase) — inspirat de romanul ‘Duminica Mironosițelor’ (Unteatru).

Biletele pentru primele 3 proiecții de la cinema Elvira Popesco se pot achiziționa de pe Eventbook. La celelalte filme intrarea este liberă. Programul complet poate fi consultat aici.

Foto: Noaptea Albă a Filmului Românesc – facebook.com/NoapteaAlba

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.