Începe Sibiu Jazz Competition
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-sibiu-jazz-competition/

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2017

Publicul poate asculta concertele programate în cadrul concursului la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia, începând cu ora 19:00, de vineri, 10 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie, inclusiv.

Concursul de la Sibiu se bucură de o vizibilitate foarte bună în ultimii ani, dovadă fiind numărul mare de înscrieri de anul acesta, 53 participanţi din 15 țări, din care consiliul artistic a selectat 13 finaliști.

Tinerii muzicieni de la Mario Rafael Trio (Ungaria) vor surprinde cu improvizaţiile cu influenţe balcanice sau hip-hop. Pasquale Mandia Trio (Italia) vor aduce acorduri asemănătoare coloanelor sonore de muzică de film (cu influenţe de muzică ambientală, electronică şi armonii de jazz nordic). Vibe Quartet (Polonia) vor construi sonorităţi în jurul vibrafonului, iar Gottfried di Franco 5et (Belgia) vor integra în muzica lor influenţe ale impresioniştilor francezi ai muzicii clasice, precum şi diferite tradiţii folclorice, world-music, inclusiv influenţe braziliene.

România este prezentă în concurs cu două formaţii: Fluffy & Mr. Grey, un duo româno – belgian, Lisa De Meester şi  Ioan-Iulian Mureşan, cu o combinaţie timbrală inedită, vioară şi chitară, alături de Bianca Olteanu Quartet – patru tineri ce vin cu o abordare proaspătă a compoziţiilor pentru voce, pian, bas şi tobe.

Vineri şi sâmbătă, pe 11 şi 12 noiembrie, vor susţine recitaluri în cadrul competiţiei câte 5 formații pe seară, urmând ca duminică să concerteze ultimii 3 concurenţi. Tot duminică, Big Band Gaio din Cluj, care sărbătorește 35 ani de existenţă va susţine un concert aniversar.

La sfârşitul serii de duminică, 12 noiembrie, va avea loc Gala de Premiere.

Juriul Sibiu Jazz Competition, prezidat de H.J. Konstantin Schmidt, este format anul acesta din 5 membri: Jean-Pierre Bissot (directorul “Gaume Jazz Festival” Belgia), Florian Lungu (muzicolog, compozitor şi realizator de emisiuni jazz), Ștefan Vannai (fondator şi dirijor Big Band Gaio), Pavel Pușcaș (muzicolog) şi Marius Dumitru (muzician si compozitor).

În fiecare seară, după concurs vor avea loc concerte jam-session în clubul ’’The Wolf’’ (situat pe Strada Dobrun nr. 1) la care vor participa artiştii înscrişi în concurs alături de prieteni ai jazzului.

Biletele pentru Sibiu Jazz Competition 2017 se pot achiziționa din rețeaua Eventim. Preţul unui bilet pentru o singură seară este de 20 lei, iar abonamentul  valabil pentru cele 3 zile este 50 lei. Costul unui bilet pentru elevi, studenţi, pensionari sau persoane cu dizabilităţi este de 10 lei pe seară.

Accesul este liber la concertele after-party de la club ’’The Wolf’’din fiecare seară, de vineri, 10 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie, inclusiv.

Toate concertele din cadrul Sibiu Jazz Competition desfăşurate pe scena Sălii Thalia vor fi transmise live atât pe pagina de Facebook Sibiu Jazz Festival https://www.facebook.com/sibiujazz/, pe siteul oficial www.sibiujazz.ro, cât si pe www.livestream.com.

Sibiu Jazz Competition, se află sub umbrela Sibiu Jazz Festival – membru al Europe Jazz Network, cea mai mare reţea europeană care susţine jazzul. Pe scena Sibiu Jazz Competition au urcat nume marcante ale jazzului românesc precum Anca Parghel, Teodora Enache, Aura Urziceanu, Harry Travitian, Mircea Tiberian.

Foto: Sibiu Jazz Competition – facebook

17
/12
/20

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naștere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

12
/12
/20

Proiectul PerformArt – trasee către performanța muzicală a fost finalizat în decembrie în urma a 8 luni de activităţi susţinute de-a lungul atipicului an 2020, vizând traseele educațional-artistice, sau, mai exact, performanța, perfecționarea și direcționarea în carieră pentru tinerii muzicieni.

10
/12
/20

OAMENII MUZICII În secolul 19, coloana sonoră a aristocrației vieneze era valsul, iar Regele valsului a fost Johann Strauss II. Faima uriașă de care s-a bucurat încă din tinerețe a stârnit furia tatălui său, el însuși compozitor celebru. Descoperiți-l pe Strauss fiul - garantat vă va da o stare bună, și poate nici nu veți putea rămâne pe scaun...

09
/12
/20

SoNoRo a împlinit anul acesta 15 ani de existență, ocazie cu care vă invităm să revizităm momentele aparte ale festivalului, de la primii ani când se repeta în săli de birouri până la regăsiri cu locurile natale și lucrări de o sensibilitate copleșitoare, care vor rămâne pentru totdeauna în memoria colectivă.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

06
/12
/20

Marți, 8 decembrie, la ora 19, pe canalul de youtube al Filarmonicii, pe facebook-ul Filarmonicii „George Enescu” și pe cel al Radio România Muzical va fi transmis cel de al cincilea concert fără public din cadrul Stagiunii de marți seara 2020-2021.

04
/12
/20

Șapte artiști pop români cântă împreună piesa „Cel mai frumos cadou”, pentru cei mai vulnerabili copii ai României. În plină pandemie, care a afectat profund industria muzicală, dar și societatea românească în ansamblu, artiști importanți din România fac un gest de solidaritate și se alătură pro-bono cauzei Hope and Homes for Children, pentru ca 1600 de copii aflați în risc de separare familială să rămână alături de părinții lor.

04
/12
/20

250 de obiecte de artă semnate Andrei Pandea, câte unul pentru fiecare an trecut de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven, vor forma publicul simbolic al concertului online „ATINS prin muzică // Beethoven // Testament”, cu care violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu încheie anul 2020 din cea de-a cincea Stagiune Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

02
/12
/20

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” anunță un nou concert, din păcate, fără public, din seria Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Sâmbătă, 5 decembrie, la ora 11, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, se va desfășura o nouă Lecție de jazz ce va fi transmisă on line, în timp real și la care vă invităm să participați.