Încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, scoasă la licitație
https://www.ziarulmetropolis.ro/incoronarea-regelui-ferdinand-si-a-reginei-maria-scoasa-la-licitatie/

Un proiector Pathe Baby şi 51 de role de film de epocă, printre care se află şi momentul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba-Iulia, vor fi scoase la licitaţie pe 28 ianuarie de casa Artmark. În anii ’20, fraţii Pathe au inventat şi promovat proiectorul Pathe Baby, care funcţionează cu un format de peliculă de 9,5 mm. Astfel, a fost dezvoltat conceptul de home-cinema.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2016

Un astfel de proiector se află printre vedetele licitației „București — Micul Paris”, organizată la Palatul Cesianu-Racoviță.

Proiectorul include și un set de 51 de role de film de epocă, printre care se află și momentul încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria la Alba-Iulia. În set sunt și patru filme color, dintre care se distinge „Toilettes du Soir” — o prezentare de modă în care criticii de peste ocean aplaudă frumusețea autohtonă. Proiectorul este funcțional și este pus în vânzare la 1.500 de euro.

Până joi, expoziția „București — Micul Paris” poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță, unde va fi organizată și licitația.

Sesiunea cuprinde 261 de loturi, iar printre acestea se mai numără un telefon Ericsson Skeleton, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, la 650 de euro, un barometru și un termometru de perete, fabricat pentru librăria „Cartea Românească”, în anii 1930, la 850 de euro, un aparat de fotografiat WB & Sons-London, Maison Rodolphe, Galeriile Lafayette — la 2.500 de euro.

Foto: Încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria – wikipedia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.