Indemnizaṭii de merit pe viaṭã pentru Andrei Pleşu şi Norman Manea din partea Uniunii Scriitorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/indemniza%e1%b9%adii-de-merit-pe-via%e1%b9%ada-pentru-andrei-plesu-si-norman-manea-din-partea-uniunii-scriitorilor/

Uniunea Scriitorilor a decis, în urma şedinṭei din 16 februarie, ca Andrei Pleşu şi Norman Manea sã primeascã indemnizaṭii de merit pe viaṭã  în valoare de 2.000 lei lunar.   Contactat de cãtre Medifax, Nicolae Manolescu (n.r. Preşedintele Uniunii Scriitorilor) a declarat cã:   „Valoarea indemnizaţiei de merit era undeva în jur de 1.800 de […]

Un articol de Andrada Văsii|25 februarie 2013

Uniunea Scriitorilor a decis, în urma şedinṭei din 16 februarie, ca Andrei Pleşu şi Norman Manea sã primeascã indemnizaṭii de merit pe viaṭã  în valoare de 2.000 lei lunar.

 

Contactat de cãtre Medifax, Nicolae Manolescu (n.r. Preşedintele Uniunii Scriitorilor) a declarat cã:

 

„Valoarea indemnizaţiei de merit era undeva în jur de 1.800 de lei pe lună, dar va merge spre 2.000 de lei, pentru că a crescut salariul minim”

 

Fondurile pentru aceastã indemnizaṭie pentru Andrei Pleşu şi Norman Manea vor fi distribuite de cãtre Ministerul Culturii, prin intermediul Uniunii Scriitorilor. In cadrul şedinṭei din data de 16 februarie, conform comunicatului lansat de cãtre Uniunea scriitorilor, s-au mai decis şi datele viitoarelor evenimente care stau sub marca Uniunii Scriitorilor.

 

Andrei Pleşu s-a nãscut la 23 august 1948 şi este un cunoscut eseist, istoric şi estetician al artei. Fost ministru al Culturii şi al Afacerilor Externe, Andrei Pleşu este un personaj constant al vieṭii publice culturale autohtone. Ultima sa carte, Parabolele lui Iisus, apare dupã o lungã serie de romane precum Faṭa cãtre faṭã, Despre frumuseṭea uitatã a vieṭii, Sensuri metafizice ale crucii ş.a.m.d. Andrei Pleşu este cunoscut şi peste hotare pentru volume precum Corot, Reflexion und Leidenschaft, Eliten şi Wer in der Sonne Steht, wirft Schatten.

16
/08
/16

Scriitorul francez Pascal Bruckner își lansează în premieră mondială prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată "Crăciun la palat", în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Piesa de teatru, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, va fi transpusă de regizoarea Chris Simion într-un spectacol-lectură. Din distribuție fac parte Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan.

16
/08
/16

Într-o epocă în care televiziunea transmite totul şi nu comunică nimic, Adelin Petrişor a ales să realizeze un incitant periplu fotografic în cea mai închisă ţară a lumii – Coreea de Nord. Albumul Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, va apărea astăzi la Seul, Coreea de Sud, cu titlul A Weekend in Pyongyang, North Korea.

14
/08
/16

Dragă domnule Zweig, vă scriu tocmai din Europa de Est, în anul 2016, după Hristos, pentru a vă informa că, așa cum v-ați temut, lumea a continuat să-și piardă mințile...

14
/08
/16

„Albastrul dintre cer şi ape”, al doilea roman al scriitoarei Susan Abulhawa, apărut recent la Polirom în traducerea semnată de Mihaela Negrilă, propune o incursiune într-o istorie cu multe enigme, construită în jurul unui destin de excepție.

10
/08
/16

Veste bună pentru pasionaţii de lectură! Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună", se arată în studiul publicat de revista "Ştiinţe Sociale & Medicină".

06
/08
/16

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

05
/08
/16

Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

În această vară, Editura Herald lansează ediția din 2016 a campaniei „Te așteptăm în librărie!“. Între 1 august și 1 noiembrie, ești invitat să intri în cele 150 de librării partenere din București și din țară și să descoperi cele 30 de cărți aflate în promoție.

31
/07
/16

Chalice îşi va face debutul în luna septembrie, în benzile desenate "Alters", o serie de poveşti despre un grup de proscrişi, a căror circumstanţe unice le dă superputeri, Făcând tranziţia la sexul feminin şi purtând cu încredere o fustă mini şi o pelerină, Chalice dezvoltă abalitatea de a controla mecanica cuantică.